Dla jakich wartości parametru m równanie x^4+mx^2+m^2-3=0 ma cztery różne pierwi
kOOrd: Dla jakich wartości parametru m równanie x4+mx2+m2−3=0 ma cztery różne pierwiastki
rzeczywiste?
14 paź 17:09
Basia:
t=x2
t2+mt+m2−3
1. Δ>0 (aby istniały rozwiązania t1 i t2 i były różne)
2. t1 i t2 muszą być dodatnie aby każde z równań x2=t1 i x2=t2 miało dwa różne
rozwiązania
czyli
t1+t2>0 i t1*t2>0
14 paź 17:12
kOOrd: Czy ja dobrze to robię:
Obliczam deltę:
Δ=m2t2−4*t2*(m2−3)>0
m2t2−4m2t2+12t2>0
−3m2t2+12t2>0
−3t2(m2+4)>0
ale jak policzyć t1, t2? Jej... już taki głupie błędy popełniam...
14 paź 17:29
Saizou : a znasz wzory Viete'a
14 paź 17:37
kOOrd: Aaach już wiem gdzie popełniłem błąd. Bardzo dziękuję za pomoc.
14 paź 17:50