3 zadanka
Ala: Hej!
Mam dwa 3 zadania których zrobić nie umiem. Mam nadzieję, że ktoś będzie mógł mi pomóc!
1. Wyznaczyć zbiór wartosci parametru p, dla których równanie x/x−p − p/x=p o niewiadomej
x ma jedno rozwiązanie i ma dwa różne rozwiązania.
2. Wyznaczyć zbiór wartości parametru p, dla których równanie px
3−(p−1)x
2−1=0 o
niewiadomej x, ma trzy różne rozwiązania.
3. Rozwiąż równanie /(x
4−4)−(x
2+2)/=/x
4−4/−/x
2+2/
Kompletnie nie wiem jak mam te zadania rozwiązać, więc proszę o pomoc!
14 paź 16:59
Ala: Nikt nie pomoże

?
14 paź 17:32
Ala: Błagam!

jesteście moją ostatnią deską ratunku
14 paź 18:17
sushi_gg6397228:
bazgroł nikomu sie nie chce czytac
z boku masz sciage jak sie robi ułamki itp rzeczy
14 paź 18:21
Ala: Niestety piszę z komórki, robiłam co mogłam, aby było jak najczytelniejsze..
14 paź 18:23
sushi_gg6397228:
Uklamerkalicznikklamerkaklamerkamianownikklamerka
14 paź 18:27
Ala: | | x | | p | |
więc w 1 zad to wygląda tak: |
| − |
| =p
|
| | x−p | | x | |
14 paź 18:33
sushi_gg6397228:
x≠0
x≠p
wspolny mianownik na krzyza, na jedna strone i :
1) rozwiaznaie Δ=0
2) rozwiaznai Δ>0
14 paź 18:35
sushi_gg6397228:
zawiesilas sie
14 paź 18:46
Ala: Nie. Żyję wujku dobra rado

podpowiesz w takim razie co w drugim?
14 paź 18:57
sushi_gg6397228:
2. x=1 jest miejscem zerowym
dzielenie pisemne, Hornerem, grupowanie, czymkolwiek dostajesz kwadratowe Δ>0
14 paź 18:59
Ala: Dzięki

zaraz biorę się za rozwiązywanie tego zadanka
14 paź 19:07
Ala: a w ostatanim zadaniu muszę rozpatrywać aż 5 przypadków? Czy może zna ktoś jakis prostszy
sposób
14 paź 19:55
sushi_gg6397228:
najpierw czytelny zapis a potem mozna dyskutowac
14 paź 19:56
Basia:
a co oznaczają te zapisy /..../ ?
wartość bezwzględną ?
14 paź 19:57
sushi_gg6397228:
x4−4= (x2)2−22= (x2−2)(x2+2)=
x4−4 − (x2+2)= (x2−2)(x2+2) − (x2+2)= (x2+2) (x2−3)=(x2+2)(x−√3)(x+√3)
14 paź 19:59
Ala: tak, / to wartość bezwzględna
14 paź 20:04
Basia:
natomiast
|x4−4| − |x2+2| = |(x2+2)(x2−2)| − |x2+2| =
|x2+2|(|x2−2| − 1) = (x2+2)(|(x−1)(x+1)| − 1)
możesz podzielić przez x2+2 bo x2+2 > 0 dla każdego x∊R
no ale 4 przypadki i tak zostaną
14 paź 20:13
Ala: oki. Dzięki za pomoc. Echh trudne to życie
14 paź 20:59