Rozwiąż układ równań algebraicznie
Franki: 2x
2 + 3x = y+5
2x + 5 = y
podstawiłem y do pierwszego działania i wyszło mi :
2x
2 + x + 10 = 0
teraz obliczam delte
Δ = 81x
2
liczę Δ w Δ i wychodzi mi 0 ponieważ 0−4*81*0=0
jednak że jak wychodzi mi Δ =0 a = 81 b=0 i c=0 to pierwiastki x1 i x2 także wyjdą mi 0 a w
odpowiedziach mam inne wyniki
Mogłby ktoś podpowiedzieć co robię źle
14 paź 16:55
Franki: ?
14 paź 17:04
Krzysiek : Ma byc 2x2+x−10 . Wobec tego mamy a=2 b=1 c=−10
Δ= b2−4*a*c=12−4*2*(−10)=1+80=81 a nie 81x2(delta nie moze zawierac niewiadonej taj jak
TY to zrobiles) to √Δ=9 Teraz x1= −b−√Δ/2a= −1−9/2*2=−10/4=−2,5 teraz
x2=−b+√Δ/2a=−1+9/2*2=8/4=2.
Teraz popatrz na te rownanie co TY zapisales czyli 2x2+x+10. . Jak liczba stoi przy x2 −stoi
2 wiec nasze a=2 . Teraz jak liczba stoi przy x . NO trudno ja zobaczyc bo jej nie widac ale
to jest 1 bo mozemy to zapisac 1*x=x wiec b=1, i c=10 Teraz Δ=b2−4*a*c=12−4*2*10=1−80=79
To nie wien jakim cudem wyszlo CI bawet zebys sie pomylil z tym x2 81 .
14 paź 17:41
Krzysiek : Tak teraz patrze i TZ chciales z delty jeszsze raz delte liczyc . NIe mozna tak
14 paź 17:43
Franki: Masz racje Krzysiek liczyłem wcześniej dużo zadań z parametrem i z pośpiechu próbowałem liczyć
delte z delty dopiero potem się ogarnołem i zajarzyłem oco kaman xd
14 paź 17:44
Franki: Dzięki za wyjaśnienie
14 paź 17:44
Franki: możesz zobaczyć niżej mój kolejny post czy dobrze wyliczyłem , byłbym wdzięczny xd
14 paź 17:45