znajdź wzór ciągu...
Mały: Masz podane kilka początkowych wyrazów ciągu określonego pewnym wzorem. Jaki to wzór
0,3,8,15,24...
czy może mi ktoś wyjaśnić przy okazji jak znaleźć różnice albo iloczyn w tym wzorze

i ogólne zasady szukania tych czynników...
z góry dzieki
10 maj 19:12
Jacek Karaśkiewicz:
Najczęściej we wzorze na n−ty wyraz ciągu występuje w takich zadaniach pewien wielomian.
Tutaj mamy an = n2 − 1. Czasami najłatwiej jest zgadnąć, możesz też badać ciąg różnic
skończonych, czyli badać przyrosty.
Oznaczmy Δan = an+1 − an
Ciąg {Δan} wygląda tutaj tak: 3, 5, 7, 9, ...
Ciąg {ΔΔan} tak: 2, 2, 2, ...
Ciąg {ΔΔΔan}: 0, 0, 0, ...
Jeżeli po kilku takich przejściach otrzymujemy ciąg zerowy, to znaczy, że wyraz ogólny naszego
ciągu wejściowego ma postać wielomianu.
10 maj 19:25
Mały: a nie ma żadnego sposobu na wyznaczenie wzoru an? wydawało mi się że był

że a2−a1=coś tam

własnie nie pamietam i nie umie tego znaleźć...
10 maj 19:29
Jacek Karaśkiewicz:
Wzór ogólny w tym przypadku an = n2 − 1. Uniwersalnego wzoru oczywiście nie ma. Można
wyznaczyć ogólny wzór na an, jeżeli zna się sumę początkowych n wyrazów ciągu.
Wtedy an = Sn − Sn−1, no ale tu nie mamy takiej informacji.
10 maj 19:38
sebek: 3, 6, 9, 12, 15
21 lis 19:55
Eta:
do sebek
to ciąg arytmetyczny : a1= 3 r= 3
an= a1+(n−1)*r
an= 3n
21 lis 19:58
ekka: 20, 18, 15, 11
24 lut 11:39