rozłóż wielomian na czynniki
bezendu1990: 3x4−x3−20x2+6x+12
prosiłbym o szczegóły jak rozłożyć
14 paź 16:42
ICSP: a jeżeli powiem ci w tajemnicy że
−20x2 = − 18x2 −2x2
to ci to coś pomoże ?
14 paź 16:52
bezendu1990: nie bardzo
14 paź 16:57
ICSP: a teraz :
3x
4 − x
3 − 20x
2 + 6x + 12
korzystam z tego co napisałem wcześniej :
3x
4 − x
3 − 18x
2 −2x
2 + 6x + 12
(3x
4 − 18x
2) + (−x
3 +6x) + (−2x
2 + 12)
teraz wyciagnij przed nawias odpowiednie czynniki i powinno wyjść.
Odp :
| | 2 | |
x = √6 v x = −√6 v x = 1 v x = − |
| |
| | 3 | |
14 paź 17:00
Ala: ja bym próbowała hornerem
14 paź 17:01
bezendu1990: dzięki wielkie
14 paź 17:03
ICSP: Alu a dlaczego by nie zrobisz tego metodą Ferrariego

Jeszcze bardziej bezmyślnie pójdzie

Pozdrawiam
14 paź 18:33
Mariusz:
ICSP skoro metoda Ferrariego jest taka bezmyślna to czemu żebrałeś u Vaxa aby
ci ją przedstawił zamiast samemu wyprowadzić
12 cze 20:04