Wartości parametru dla wielomianu
Bartek: Dany jest wielomian −4x3+px2+x−2. Dla jakiej wartości parametru p:
a) wielomian ten jest podzielny przez dwumian x+2
b) reszta z dzielenia tego wielomianu przez dwumian x−3 jest równa 1
14 paź 16:40
ICSP: a) W(−2) = 0
b) W(3) = 1
14 paź 16:42
Bartek: I jak do tego dojść?
14 paź 16:43
ICSP: to są podstawowe informacje :
mając wielomian w(x) = −4x3 + px2 + x − 2
reszta z dzielenia przez liczb a jest oznaczana jako W(a)
Jeżeli wielomian jest podzielny to oznacza że reszta wynosi 0
14 paź 16:48