Prawdopodobienstwo
Łukasz: uczen potrafi odpowiedziec na 25 z 30 pytan egzaminacyjnych. Znajdz prawdopodobienstwo tego ze
uczen zna odpowiedz:
a) na zadane mu trzy losowo pytania
b) na dwa z trzech zadanych mu losowo pytan
Prosze o wypisanie wszystkich wyliczen z gory dziekuje za pomoc.
14 paź 16:33
Basia:
25 umie
5 nie umie
| | | |
losujesz 3 z trzydziestu czyli |Ω| = | |
| | |
| | | |
A − umie 3 czyli wybrano 3 z tych 25 czyli |A| = | |
| | |
| | | | | |
B − 2 tak, 1 nie czyli 2 z 25 i 1 z 5 czyli |B| = | * | |
| | | |
resztę już sam policz
14 paź 16:36