wzór funkcji
hej:

na rysunku dany jest wykres funkcji, wyznacz jej wzór
jak to zrobić

to jest w ogóle funkcja liniowa?
10 maj 19:12
Mały: nie wiem czy dobrze myślę

1. f(x)=ax+b
przechodzi przez pkt. (0,−4) i (2,0)
b=−4
0=2a−4
a=2
f(x)=2x−4
i w sumie spr. pkt w tabelce zgadzałoby się

ale spr. pkt i nie pasuje

czyli na pewno funkcja f(X)=2x−4 dla x€(0,3)
i może chodzi o 2 funkcję dla x∊(3,+
∞)
przechodzącą przez pkt. (3,2)(6,3)
a=1/3 i b=1 czyli f(x)=1/3x+1 dla x€(3,
∞)
może pomogłem
10 maj 19:23
Mały: nie wiem czy dobrze myślę

1. f(x)=ax+b
przechodzi przez pkt. (0,−4) i (2,0)
b=−4
0=2a−4
a=2
f(x)=2x−4
i w sumie spr. pkt w tabelce zgadzałoby się

ale spr. pkt i nie pasuje

czyli na pewno funkcja f(X)=2x−4 dla x€(0,3)
i może chodzi o 2 funkcję dla x∊(3,+
∞)
przechodzącą przez pkt. (3,2)(6,3)
a=1/3 i b=1 czyli f(x)=1/3x+1 dla x€(3,
∞)
może pomogłem

czyli wzór funkcji to:
f(x)=2x−4 dla x€(−
∞,3)
f(x)=1/3x+1 dla x€(3,
∞)
10 maj 19:25
Jacek Karaśkiewicz:
Wszystko w porządku, musisz jeszcze tylko domknąć jeden przedział we wzorze na f(x), ponieważ
funkcja f jest określona w punkcie x = 3. Co do pytania hej: nie jest to funkcja liniowa.
10 maj 19:29
hej: aha dzieki

choć nie spotkałam się jeszcze nigdy z wzorem składającym się z 2 podwzorów
10 maj 19:34
Jacek Karaśkiewicz:
W późniejszym etapie nauki (na studiach) będziesz się spotykać w miarę często : − )
10 maj 19:39