podzeilnośc
rety: jak znaleźć a i b dla których 11a+11b jest podzielne przez 18?
14 paź 16:19
sushi_gg6397228:
wyciagnij przed nawias 11
14 paź 16:24
rety: no dobra, a co to mi daje?
14 paź 16:25
Basia: napisz pełną treść zadania, bo w R (a nawet tylko w C) jest ich nieskończenie wiele
14 paź 16:27
rety: a i b są cyframi, bo chodzi o znalezienie liczb dwucyfrowych postaci AB i BA które po
zsumowaniu dzielą się na 18
14 paź 16:28
rety: w sumie to coś zacząłęm ale nie wiem czy dobrze..
11(a+b)=18k, k∊C
czyli żeby k było całkowite to suma a i b musi być podzielna przez 18, no i plus warunek, że a
i b są cyframi
14 paź 16:30
sushi_gg6397228:
a+b=18 i a, b ∊(1,9)
14 paź 16:32
Basia:
18|11(a+b) ⇔ 18|(a+b)
bo przecież nie ma żadnych wspólnych dzielników 11 i 18 oprócz 1
skoro a,b∊{1;....;9} (bo 0 odpada; 20 jest liczbą dwucyfrową, ale 02 już nie bardzo)
to tylko a=9 i b=9 pasuje
14 paź 16:33
rety: dzięki, chyba rozumiem
14 paź 16:38