zadanie..
:): Trzech chłopców nosiło wiadrami wodę ze studni. Po 20 minutach jeden z chłopców musiał iść do
domu i chłopcy nosili wodę o 40 minut dłużej niż planowali. Ile minut chłopcy nosili wodę?
10 maj 19:10
joanna: a masz odpowiedź? Planowali nosić 80 a nosili 120 jak mi się zdaje
11 maj 13:28
joanna: powiedzmy że chłopcy nosząc wodę pokonują jakąś drogę S
Jak wiadomo z fizyki S=V*t
V jest "prędkością noszenia wody" załóżmy że taką samą dla wszystkich chłopców
niech t=x +20 będzie czasem jaki chłopcy planowali na noszenie wody
zatem
V*(x+20)*3 − "droga" pokonana przez trzech chłopców w czasie x+20
zaś
V*(x+20+40)*2=V*(x+60)*2 −"droga" pokonana przez dwóch chłopców w czasie o 40 minut dłuższym
"drogi" muszą być równe więc
V*(x+20)*3=V*(x+60)*2
3V*x+60V=2V*x+120V
V*x=60V /:V
x=60
11 maj 13:34