najmniejsza wartość
lauren: Drut o długości 8 podzielono na dwie części: z jednej zrobiono ramkę kwadratową, a z drugiej
ramkę w kształcie trójkąta równobocznego. Jak należy podzielić drut, aby suma pól kwadratu i
trójkąta była najmniejsza?
14 paź 16:15
Mila: x− długość drutu na ramkę trójkątną
8−x−długość drutu na ramkę kwadratową
| | 8−x | | 64−16x+x2 | |
P□=( |
| )2= |
| |
| | 4 | | 16 | |
| | x2√3 | | 64−16x+x2 | |
f(x)= |
| + |
| |
| | 36 | | 16 | |
doprowadź do najprostszej postaci i oblicz pierwszą wsp. wierzchołka paraboli
14 paź 16:54