wykaż że równanie ma co najmniej jedno rozwiązanie
lauren: wykaż że równanie x2 + mx + m − 1 = 0 ma dla każdej liczby rzeczywistej m co najmniej jedno
rozwiązanie (Δ ≥ 0)
14 paź 16:11
asdf: a = 1
b = m
c = m − 1
14 paź 16:12
Mila: Δ=m2−4*(m−1)=m2−4m+4
Równanie kwadratowe ma co najmniej jedno rozwiązanie⇔Δ≥0
m2−4m+4=(m−2)2
(m−2)2≥) dla każdego m∊R
zatem :
równanie x2 + mx + m − 1 = 0 ma dla każdej liczby rzeczywistej m co najmniej jedno
rozwiązanie.
14 paź 17:03
Mila: (m−2)2≥0 dla każdego m∊R
14 paź 17:03