Funkcja odwrotna
O.: Wyznacz funkcje odwrotna do funkcji f(x)=1−3−x.
14 paź 16:10
sushi_gg6397228:
przeksztalcaj tak, aby dostac gołego x
14 paź 16:11
O.: czyli po prostu g(x)= 1−1/3x ?
14 paź 16:52
sushi_gg6397228:
masz dojsc, ze x=....
y=1−3−x
14 paź 16:54
O.: ahhh to oznacza goly...

zabieram sie do obliczen.
14 paź 16:55
O.: Jak zniesc tego nieszczesnego x do parteru?
14 paź 16:57
sushi_gg6397228:
mozesz zaczać sie
rozbierać i poszukać
x
14 paź 16:58
sushi_gg6397228:
uzyc magicznego zaklęcia logarytmuje Ciebie
14 paź 16:59
O.: W ten sposob to sam sobie szukaj... 31 lat a rozumu jakby nie przybylo wcale... Reasumujac−
prosze o konkrety, i to najlepiej "konkretne konkrety". z góry dziękuję za pomoc
14 paź 17:02
O.: DZIĘKI bede walczyc
14 paź 17:02
Basia:
nie
3
x*y = 3
x − 1
3
x*y − 3
x = −1
3
x − 3
x*y = 1
3
x(1−y) = 1
| | 1 | |
3x = |
| y≠1 (ale tak jest bo 1−3−x = 1 ⇔ 3−x=0 a to nigdy nie zachodzi) |
| | 1−y | |
no i należy się teraz zastanowić kiedy ten logarytm ma prawo istnieć
czyli w jakim zbiorze funkcja jest odwracalna
| 1 | |
| >0 ⇔ 1−y>0 ⇔ y<1 ⇔ 1−3−x < 1 ⇔ 3−x > 0 czyli dla każdego x∊R |
| 1−y | |
1−x>0
x<1
D = (−
∞;1) czyli zbiór wartości f(x)
14 paź 17:02
O.: Jesli pierwszy przyklad tak wyglada to ciekawe co bedzie z nastepnym mianowicie f(x) = x
2 dla
x∊R
+. po prostu x =
√y? sadzac po tym co wyzej to zapewne nie jest tak latwo...
14 paź 17:08
Basia: ależ właśnie tak łatwo
14 paź 17:09
O.: no co za ironia cholerna... mam jeszcze trzeci f(x)=3√1−x3
14 paź 17:10
Basia:
też jest łatwy; spróbuj sam
y = 3√1−x3
krok 1: obustronnie do potęgi 3
14 paź 17:14
O.: y
3=1−x
3
y
3−1=−x
3 coz z tym minusem przy x...?
14 paź 17:15
Basia:
pomnożyć obustronnie przez (−1)
14 paź 17:16
O.: √−y3+1=x i tyle?
14 paź 17:17
O.: tzn pierwiastek 3 stopnia
14 paź 17:17
Kacper: Dziekuje Basiu 😊
26 paź 19:55
Janek: oblicz finkcje odwrotną do
Y= 3x / 2+3X
y= 3x / 1+3x
23 paź 00:25