Funkcje
d4mian: Wyznacz dziedzinę funkcji f:
1) f(x) = √(x−2)(x−4)
2) f(x) = (2x−6)12 − (2x−6)−12
3) f(x) = (x2−4)12 + (9−x2)−12
proszę o rozwiązanie, nie do końca wychodzą mi dobre wyniki
w pierwszym na przykład (x−2)(x−4) ≥ 0
czyli x = 2 i x = 4 ≥ 0 lecz odpowiedź wychodzi przedziałami (−∞,2>U<4,∞)
14 paź 15:59
sushi_gg6397228:
1) masz parabole wiec trzeba narysowac i zaznaczyc obszar
14 paź 16:03
Aga1.:
14 paź 16:03
Basia:
x=2 i x=4 to miejsca zerowe funkcji g(x) = (x−2)(x−4)
a Ty masz powiedzieć gdzie g(x) = (x−2)(x−4)≥0
parabola; ramiona do góry i odczytujesz
ad.2
2x−6≥ 0 i 2x−6>0 ⇔ 2x−6>0
ad.3
x2−4≥0 i 9−x2>0
14 paź 16:04