wykres funkcji
alo: Wykresem funkcji kwadratowej jest parabola, której wierzchołkiem jest punkt W(1,4). Najmniejsza
wartość funkcji f w przedziale <−2,2> wynosi −5
Przedstaw wzór funkcji f w postaci kanonicznej.
wzór nie musi byc w postaci kanoniczej moge sama przekształcic

ale jakby ktos dał jakiś
pomysł na to zadanie byłabym wdzięczna
10 maj 19:00
Bogdan:

Postać kanoniczna f(x) = a(x − 1)
2 + 4
P= (−2, −5) ⇒ a * (−2 − 1)
2 + 4 = 5 stąd wyznaczamy a.
10 maj 19:08
Bogdan:
Poprawka: a * (−2 − 1)2 + 4 = −5, stąd wyznaczamy a.
10 maj 19:09
alo: a skąd wiemy że wykres przechodzi akurat przez punkt −2

przeciez może przechodzić przez każdy
w tym przedziale?
10 maj 19:15
Mickej:
10 maj 19:16
alo: ajj sorki już wiem co i jak

dzieki
10 maj 19:30
Bogdan:
Dla jakiej wartości x: x = −2 czy x = 2 podana funkcja osiąga wartość −5?
10 maj 19:30
alo: może osiągnąć −5 dla obu chyba?
10 maj 19:37
Bogdan:
Wróćmy więc do rozwiązania zadania.
a * (−2 − 1)2 + 4 = −5 ⇒ a = −1
f(x) = −(x − 1)2 + 4
f(−2) = −9 + 4 = −5
f(2) = −1 + 4 = 3
3 ≠ −5
Widać zresztą z rysunku, że f(−2) ≠ f(2)
10 maj 19:46
alo: zrozumiałam!

dziekuje
10 maj 20:01
alo: szczerze mówiąc analizując to jeszcze to: −5 jest funkcja stałą więc i gdy podstawimy pod wzór
x=2
a będzie wówczas wynosiło −9 a po sprawdzeniu równanie będzie poprawne będzie wynosiło −5
gdy x=−2 a wynosi −1 a po sprawdzeniu równanie równiez bedzie wynosiło −5
wiec nadal nie wiem o co chodzi ale trudno. dziekuje za zainteresowanie
10 maj 20:09
alo: a nie źle sprawdziłam, jednak dobrze
10 maj 20:11