Wyznacz wartości parametru
lauren: wyznacz wszystkie wartości parametru k dla których rozwiązanie równania 2x − 3k = 4k2 − 1 jest
liczbą ujemną większą od −0,5
14 paź 15:44
Eta:
| | 4k2+3k−1 | |
2x= 4k2+3k−1 ⇒ x= |
| |
| | 2 | |
4k
2+3k−1> −1 ⇒ 4k
2+3k>0 ⇒ k(4k+3)>0 ⇒ k€......... dokończ
14 paź 15:49
14 paź 19:05
14 paź 19:05
Basia:
to jest dobre rozwiązanie nierówności
x>−
12
w zadaniu masz jeszcze jeden warunek
rozwiązanie ma być liczbą
ujemną
czyli druga nierówność do rozwiązania
potem część wspólna
14 paź 19:10