pochodne
Paulinaa: hej, czy mógł by mi ktoś pomóc w takich pochodnych: f(x) = ey +2x2 − 3x2 i
f(x)= ex+ 2x2− 3x / lnx
14 paź 15:39
sushi_gg6397228:
wzory znasz?
14 paź 15:41
Paulinaa: znam nie wiem co zrobić z ey i lnx
14 paź 15:42
sushi_gg6397228:
jak liczysz pochodna po "x" to
ey traktujemy jako stałą
14 paź 15:44
Paulinaa: ok, więc w pierwszym przykładzie wyszło mi f(x) = ey +2x2 − 3x2 = ey +4x − 6x
a w drugim przykładzie f(x)= ex+ 2x2− 3x / lnx = (ex+4x−3) *lnx − (sx +2x2 − 3x) * 1/x /
ln2x i niestety inie wiem co dalej czy top w ogóle jest dobrze?
14 paź 15:55
sushi_gg6397228:
nie mozna tak zapisac f(x)=....= pochodna tego
trzeba w mojej linii
f'(x)==...
przyklad drugi−−> zapis nieczytelny funkcji wyjsciowej
Uklamerkalicznikklamerkaklamerkamianownikklamerka zapisz tak ulamek
14 paź 15:58
Basia:
a jaka jest pochodna ze stałej ? (5)' = ...... (1)'=.....
ey jest stałą więc .....................
poza tym zapis jest bez sensu
nie można pisać czegoś takiego: funkcja = pochodna, bo to bzdura
14 paź 16:00
Paulinaa: | | 1 | | (ex+4x−3) *lnx − (ex +2x2 − 3x) * |
| | | | x | |
| |
| |
| ln2x | |
14 paź 16:06
sushi_gg6397228:
mozna potem przemnozyc przez nawias drugi składnik ( jak kto woli)
ln2x −−> mianownik tak zostaje
14 paź 16:07