równania kwadratow z parametrem
ulka: wyznacz wartości parametru t, dla których równanie :
a) ma 2 pierwiastki rzeczywiste tych samych znaków
czyli : a ≠0 , Δ >0 , c/a >0
(t2 +t −6)x2 −2(t+3)+1 = 0
b) ma 2 pierwiastki rzeczywiste przeciwnych znaków
(t+t)x2−(t−2)x +1=0
−x2+3(t+1)x − (t2 −1)=0
c) ma 2 dodatnie pierwiastki rzeczywiste
x2 + (1/2 t +1)x + 1/4 − t = 0
(t+3)x2 +tx+ 0,25t +1 = 0
d) ma 2 różne pierwiastki ujemne rzeczywiste
x2 +(2−1)x +3 − t =0
(t+1) x2 + 4tx + 4(t−1)=0
14 paź 15:34
Mati_gg9225535: w przykładzie a) Δ≥0
14 paź 15:35
ulka: nie... Δ >0 , tak pani podała..
14 paź 15:37
Mati_gg9225535: jakby bylo ze dwa rozne pierwiastki rzeczywiste to > ale co jesli bedzie (x−2)2=0 wtedy 2 jest
pierwiastkiem dwukrotnym więc mamy dwa rozwiazania mające ten sam znak
14 paź 15:39
Mati_gg9225535: czyli pani chyba za szybko coś dyktowała lub zle przepisalas
14 paź 15:40
ulka: no to więc ≥... tylko nie wiem jak rozwiązać te równania.
14 paź 15:40
ulka: prosze o pomoc
14 paź 15:48
Mati_gg9225535: no wiec na przykladzie a Ci wytłumaczę:
(t2 +t −6)x2 −2(t+3)+1 = 0
masz równanie kwadratowe postaci ax2+bx+c=0 przy czym b=0
zeby i zeby to rownanie mialo dwa pierwiastki rzeczywiste tych samych znaków musi ono spelniać
te warunki:
1) a≠0, ( bo gdyby a było zerem to równanie mialoby postać liniową, a takie równanie nie ma 2
rozwiązań nigdy więc odpada)
2) Δ≥0 (bo gdy Δ<0 wtedy równanie kwadratowe nie ma rozwiązań, a gdy Δ=0 wtedy ma tylko jedno
rozwiazanie)
3) x1*x2>0 ⇒ ca≥0 to warunek z wzorów Viete'a ( a znak >0 dlatego że jesli pomnozysz
przez siebie dwie liczby dodatnie lub dwie liczby ujemne to tak czy tak wynik musi wyjsc
dodatni)
14 paź 15:49
Mati_gg9225535: b) 2 pierwiastki rzeczywiste przeciwnych znaków
1) a≠0 (wiemy juz dlaczego)
2) Δ>0 ( delta nie moze byc Δ=0, bo wtedy rozwiązaniem może być liczba tylko dodatnia lub tylko
ujemna)
3) x1*x2<0 ( bo jakiekolwiek liczby które są przeciwnych znakow przy mnozeniu daja ujemny
wynik)
14 paź 15:54
Mati_gg9225535: c) ma 2 dodatnie pierwiastki rzeczywiste
1) a≠0
2) Δ≥0
3) x
1*x
2>0 (wiemy dlaczego, ale to nam nie załatwia sprawy, bo również dwie ujemne liczby
spełniają ten warunek, a my szukamy dwóch dodatnich, zatem musimy dopisac kolejny warunek
oparty na wzorach Viete'a)
| | −b | |
4) x1+x2>0 ⇒ |
| >0 (bo suma jakichkolwiek dwóch liczb dodatnich jest zawsze wieksza od |
| | a | |
zera )
14 paź 15:56
Mati_gg9225535: dla przykładu d) warunki spróbuj ustalić sama

w razie czego pytaj śmiało
14 paź 15:57
ulka: chyba musze sobie z tego korki załatwić... nie bardzo umiem wyliczyć Δ jak jest np t2+t >6 to
t > 6−t2 ?
14 paź 16:12
Mati_gg9225535: nie nie w nierownosci kwadratowej wszystko na jedną stronę przenosimy i liczymy delte
14 paź 16:22
ulka: czyli jak to ma być?
14 paź 16:23
ulka: jeśli Δ = t2+t−6 >0
14 paź 16:24
Mati_gg9225535:
jesli Ci wyszło
t
2+t>6 przenosisz 6 otrzymując
t
2+t−6>0 i wyliczasz deltę
Δ=1−(−24)=25
√Δ = 5
t=−3 v t=2
14 paź 16:24
ulka: a jaki jest wzór na tą Δ by wyliczyć t1 i t2
14 paź 16:27
ulka: hm...?
14 paź 16:39
Mati_gg9225535: | | b2−4ac | |
taki sam jak na każdą deltęprzy równaniu kwadratowym Δ= |
| |
| | 2a | |
14 paź 16:40
Mati_gg9225535: jejku co ja napisałem

przepraszam Cię, samo b
2−4ac
14 paź 16:41
ulka: a jeśli równanie ma 2 różne ujemne pierw. rzeczywiste to jaka bd Δ (?) 0 i c/a (?) 0
14 paź 16:52
ulka: jakie jest wtedy Δ?
14 paź 17:01
Mati_gg9225535: jesli ma 2 różne to Δ>0 , a jesli po prostu 2 niekoniecznie różne wtedy Δ≥0
14 paź 17:56
Mati_gg9225535: 2 różne czyli x
1*x
2<0 bo ujemna liczba razy dodatnia jest zawsze wynik da ujemny więc
14 paź 17:57