Udowodnij, że p{3}-p{2} jest liczbą niewymierną.
aqlec: Udowodnij, że
√3−
√2 jest liczbą niewymierną.
Proszę o wytłumaczenie
14 paź 15:31
aqlec:
14 paź 15:42
aqlec:
14 paź 15:55
ICSP: biorę :
√3 − √2 = x
zatem
5 −2√6 = x2
x2 − 5 = − 2√6
x4 − 10x2 + 25 = 24
x4 − 10x2 + 1 = 0
mam wieć ze √3 − √2 jest pierwiastkiem wielomianu x4 − 10x2 + 1
zatem
w(1) ≠ 0
w(−1) ≠ 0
Z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu mam ze liczb √3 − √2 nie jest liczbą
wymierną
c.k.d.
14 paź 16:00
aqlec: Dziekuję!
14 paź 16:09