nie umiem
antek: jaka będzie dziedzina funkcji?
| | 1+sinx | |
f(x) = log2 ( |
| ) |
| | 1−sinx | |
14 paź 15:29
sushi_gg6397228:
y=loga b dziedzina b>0
14 paź 15:30
antek: doszedłem do tego, że (1+sinx)(1−sinx)>0, czyli 1−sin
2x >0 i dalej nie pamiętam jak to się
robi
14 paź 15:33
antek: doszedłem do tego, że (1+sinx)(1−sinx)>0, czyli 1−sin
2x >0 i dalej nie pamiętam jak to się
robi
14 paź 15:33
sushi_gg6397228:
sin2 x + cos2 x= 1 wykorzystaj to
14 paź 15:35
antek: czyli wychodzi mi, że cos
2x >0, czyli cosx>0 czyli x∊(
−π2 + 2kπ;
π2 +2kπ)
14 paź 15:51
sushi_gg6397228:
cos2 x >0 a to oznacza, ze nie moze byc tylko cos x = 0, a reszta pasuje
oraz 1− sin x ≠0 i 1+ sin x ≠0 (to do dziedziny)
14 paź 15:53