Rozwiąż nierówność. x+1/x>=2
maths:

Rozwiąż nierówność.
x+1/x≥2
Moje rozwiązanie:
D: x≠0
(x
2+1)/x − 2x/x≥0 /*x
x
2−2x+1≥0
(x−1)
2≥0
więc odczytuje z powyższego rysunku kiedy to jest ≥ 0 i powinno być że dla x∊ℛ/{0}
14 paź 14:55
maths: sprawdzam w takim jednym programie i okazuje się że jest to źle...
14 paź 14:56
sushi_gg6397228:
zapis nieczytelny
| licznik | |
| −−> stosuj taki zapis na ulamek |
| mianownik | |
14 paź 14:56
maths:
Mam nadzieję że sobie teraz poradzisz z odczytaniem...
14 paź 15:00
Basia:
policz wartość dla x= −2 i zastanów się jeszcze raz nad tą odpowiedzią
"zjadłeś" mianownik
14 paź 15:00
maths: | | (x+1)2 | |
A powiedz mi jeżeli wyznaczyłem dziedzinę D: x≠0 to nie moge w takiej sytuacji |
| ≥0 |
| | x | |
pomnożyć przez x aby się go pozbyć?
14 paź 15:03
Basia:
niestety nie, bo x≠0 wprawdzie, ale może być i dodatnie i ujemne
czyli nie wiesz jak zachowa się nierówność
(x+1)2 ≥ 0 dla każdego x∊R
no to aby ułamek był nieujemny
1. licznik dodatni i mianownik dodatni
lub
2. licznik=0 i wtedy mianownik nieważny
czyli
x≠−1 i x>0 lub x=−1
co daje {−1}∪(0;+∞)
14 paź 15:08
maths: aha ok, dzięki za pomoc
14 paź 15:09
Basia:

a to jest najprostszy sposób
wykres licznika; wykres mianownika albo fala
14 paź 15:12