Do jakich x należą?
Dominik: Siemka do jakich x należą 2/x+3/(2−x)−5<=0 mi wychodzi funkcja kwadratowa, ale na tablicy ktoś
zrobił z tego wielomian i przedział x−ów był rozszerzony o jeszcze inne wartości....
14 paź 14:42
Mati_gg9225535: popraw zapis a moze ktos sie podejmie pomocy
14 paź 14:57
Eta:
taka ma być ta nierówność:
14 paź 15:01
Basia: Witaj Eto
chyba to /x+3/ jest wartością bezwzględną
14 paź 15:03
Dominik: Ma być taka 2/x + 3 / (2−x) − 5 <=0
14 paź 15:04
sushi_gg6397228:
chłopak robi wszystko, by Was zniechęcić
14 paź 15:05
Eta:
Witaj
Basiu 
Czort wie, co tam ma być ? i mamy: "zgaduj−zgadulę"
14 paź 15:05
Eta:
2|x+3|*(2−x)−5≤0 .... taka?
14 paź 15:06
Mati_gg9225535: | 2|x + 3| | |
| − 5≤0 tak ?  |
| 2−x | |
14 paź 15:07
Mati_gg9225535: ale przynajmniej wiemy jaki znak
14 paź 15:08
Eta:
Jaki "zwrot"! ......... a nie znak
14 paź 15:09
Mati_gg9225535: przepraszam

ale zrozumiałaś więc się nie czepiaj

haha
14 paź 15:10
Eta:
Dobra

... jaka treść,takie rozwiązanie! czyli ... brak rozwiązania
14 paź 15:11
sushi_gg6397228:
a moze to jest implikacja ?
14 paź 15:11
Mati_gg9225535: rozwiazania nie udzielimy co najwyzej mozna chłopakowi pozostawić wskazówki
14 paź 15:11
Mati_gg9225535: implikacja w odwrotną stronę

miałoby sens.......
14 paź 15:12
Dominik: 
bez wartości bezwzg. przecież to są kreski ułamkowe, jeszcze raz POWOLI
(2/x) + 3/(2−x) −5 <=0 / jest to kreska ułamkowa, reszta wg, kolejności wykonywania
działań... xD
14 paź 15:12
Mati_gg9225535: o jakas trzecia forma równania
14 paź 15:13
Mati_gg9225535: ach

nierówności*
14 paź 15:13
14 paź 15:13
Mati_gg9225535: w takim razie, licz dziedzinę, sprowadz do wspolnego mianownika a potem wykorzystaj fakt, że
14 paź 15:14
Basia:
ta równoważność jest
fałszywa
| | 5 | |
5*0 = 0 ale |
| nie istnieje |
| | 0 | |
14 paź 15:18
Mati_gg9225535: no dobrze, ale b w tym przypadku ≠ 0 załatwia dziedzina ;>
14 paź 15:20
Dominik: Matigg9225535: właśnie o taki przykład mi chodzi, no właśnie czy dziedzinę traktuję jako zbiór
na osi x?
14 paź 15:21
Mati_gg9225535: tak, dziedzina to te x dla których równanie / nierówność ma rozwiązania rzeczywiste
14 paź 15:22
Eta:

D=R\{0,2}
| 2(2−x)+3x−5*x(2−x) | |
| ≤0 |
| x(2−x) | |
uporządkuj licznik i otrzymasz:
| | 5x2−9x+4 | |
|
| ≤0 ⇔ x(2−x)(5x2−9x+4)≤0 ⇔ x(2−x)(x−1)(5x−4)≤0 |
| | x(2−x) | |
"fala " od dołu po prawej stronie i podaj odp:
x€...........
14 paź 15:25
Basia: dziedzina załatwia sprawę w zadaniu, ale nie załatwia tego, że napisałeś równoważność
fałszywą
14 paź 15:25
Mati_gg9225535: dobrze Basiu, bede pamietał na przyszłość i dzieki za uwagę
14 paź 15:27
Dominik: Mianowicie jeśli rozwiążę tą nierówność otrzymuję pierwiastki x1=45 x2=1
Natomiast ktoś na tablicy rozwiązał to tak x należy do ( −∞,0) ∪ <45,1> ∪ <2,+∞)
14 paź 15:28
Dominik: oks, dzięki za odp. teraz to rozumiem!
14 paź 15:30
Eta:
14 paź 15:34