Dana jest funkcja opisana wzorem.
Kamilaaa2: Dana jest funkcja opisana wzorem f(x)=1/ √x²
a) określ dziedzinę funkcji
b)podaj miejsca zerowe
c)podaj miejsce przecięcia się osi y
d) oblicz wartość funkcji dla argumentów 2
e)czy punkt o współrzędnych (−2; 1/2) należy do wykresu funkcji ?
Proszę także o krótkie wytłumaczenie.
Dziękuję !
14 paź 14:42
sushi_gg6397228:
a) co zaproponujesz do policzenia jej
14 paź 14:42
Kamilaaa2: a) Rozwiązałam to ale nie jestem pewna. Mam to tak zrobione :
√x2≠0 Df:R−{0}
14 paź 14:45
sushi_gg6397228:
dobrze R−{0}
b)....
14 paź 14:46
Kamilaaa2: b) f(x)=O ⇔ √x2 = 0 / :2 ?
x= 0 ?
Dalej już nie mam pojęcia jak zrobić.
14 paź 14:49
sushi_gg6397228:
| | licznik | |
f(x)= |
| miejsce zerowe 0=licznik |
| | mianownik | |
zatem ...
14 paź 14:50
Kamilaaa2: 0= 1 ?
14 paź 14:50
sushi_gg6397228:
mamy gdzie "x" nie ma zatem brak M.Z.
14 paź 14:52
Kamilaaa2: Czyli jak nie ma "x" w liczniku, to nie ma miejsc zerowych, tak ?
14 paź 14:54
sushi_gg6397228:
tak
14 paź 14:55
Kamilaaa2: A resztę podpunktów jak zrobić ?
14 paź 14:56
sushi_gg6397228:
c) przeciecie z osia OY standardowo liczy sie tak:
x=0, y=...
14 paź 14:57