zbadaj parzystość funcji
anulka12: Jeżeli mam zbadać parzystość funkcji i jak wiadomo f(x)=f(−x)
to jeżeli f(x) = log(x+√x2+1)
to f(−x) = log (−x + √x2+1) ?
14 paź 14:36
sushi_gg6397228:
jeszcze mozna (−x)2===x2
14 paź 14:40
Basia:
no przecież widać, że nie jest parzysta
wystarczy policzyć np f(−1) i f(1) i pamiętać, że logarytm jest funkcją różnowartościową
f(1) = log(1+√2)
f(−1) = log(−1+√2)
1+√2 ≠ −1+√2 ⇒
log(1+√2) ≠ log(−1+√2) ⇒
f(1) ≠ ≠f(−1)
14 paź 14:41
anulka12: dziękuję bardzo, ale chodziło mi tylko o to czy to jest poprawny zapis
14 paź 14:43