nie chce żeby ktoś to rozwiązał, tylko podał schemat rozwiązania
Dziadek: wyznaczyć te wartości parametru m dla których funkcja kwadratowa f(x) =x2−2x+m ma dwa rożne
miejsca zerowe x1,x2 takie że 7x2−4x1=47
14 paź 14:33
sushi_gg6397228:
zauwaz, ze x1+x2=2 wzor Viete'a
14 paź 14:37
Mati_gg9225535:
zeby funkcja f(x)=ax2+bx+c miala dwa różne rozwiązania musi spełniać następujące warunki
1) a≠0
2) Δ>0
dodatkowo w tresci zadania masz podane równanie dla zależności między x1 i x2, co stanowi
trzeci warunek zatem:
3)7x2−4x1=47
14 paź 14:38