matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
kim:
jak to rozłożyć na czynniki pierwsze? −a
3
+6a
2
+4a−9=0
14 paź 14:31
ICSP:
a
3
− 6a
2
− 4a + 9 = 0 suma współczynników = 0 zatem 1 jest pierwiastkiem Podziel przez (a−1)
14 paź 14:32
Mati_gg9225535:
w(1)=0
14 paź 14:32