a) log_5p{125}=x
Radziu0890:
a) log
5√125=x
Prosze o wytłumaczenie łopatologiczne
10 maj 18:37
Mickej: z własności logarytmu
5x=√125
5x=532
10 maj 18:41
Radziu0890: Prosiłbym bardzo o przedstawienie kroków dojścia do tego wyniku
10 maj 18:46
Darek: a)
5
x=
√125
5
x=5
32 bo: pierwiastek drugiego stopnia oznacza, ze "cos" jest do potegi
12, a 125 to 5
3, a {5
3}
12 to 5
32
wiec wracajac:
5
x=5
32
i tera wstawia sie formulke w stylu " na mocy roznowartosciowosci funkcji wykaldniczej"
i pomijamy podstawy

i mamy:
x=
32
10 maj 18:51
Mickej: z definicji logarytmu mamy
logab=c
ac=b z tego bierze się początek
125=53
pierwiastek to
√a=a12
więc
√53=(53)12czyli w ostatecznosci
532
10 maj 18:52
Radziu0890:
Przepraszam najmocniej ale zapomniałem o jednej cyferce
log55√125=x <−− tak powinno to wyglądac, dlatego mnie wynik troche zdziwił.
10 maj 18:57
Mickej: 
fajnie
10 maj 18:59
Darek: 5x=5√125
rozpisze prawa strone:
5√125=51 * 532=552
a wiec:
5x=552
x=52
10 maj 19:01
Radziu0890: Ok dziekuje a a jest mozliwosc rozwiazania podpunktu B

?
10 maj 19:14
Darek: b)
25
−32=x
najpierw zrobimy
25
32 (bez minusa)
| | 3 | |
potega |
| oznacza, ze potegujemy do potegi 3 i pierwiastkujemy stopniem drugim
|
| | 2 | |
25
32=
√253=5
3=125
teraz zostaje nam ten minus, potega minusowa oznacza, ze przemieniamy mianownik z licznikiem
(
ab)
−x=(
ba)
x
wracajac do zadania:
25
−32=(25
32)
−1
wiec
10 maj 19:36
Radziu0890: Dziękuje wszystko jasne
10 maj 19:48