Pochodne i calki zastosowanie
Dawit: Moze mi ktos podac przyklad z zycia wziety po co liczymy pochodne i calki ? Bardzo prosze
14 paź 14:27
Basia:
pochodne służą np. do optymalizacji
produkujemy prostopadłościenne kartony o objętości 1l = 1dm3
jak dobrać wymiary aby zużyć jak najmniej materiału ?
całki np. do obliczania pola, długości łuku
a jedne i drugie do wielu innych rzeczy również
fizycy je namiętnie wykorzystują, może napiszą do czego
14 paź 14:50
Dawit: A Basia patrz załóżmy poruszam się w ten sposób s(t) = t2, gdzie t jest wyrazone w sekundach a
s w metrach. Z tego wiem że po 4 sekundach będę w odległości 16 metrów od początku. No i co mi
da np policzenie z tego pochodnej ? Co bede mógł przez to oszacować ?
14 paź 15:17
Dawit: Basia a mozesz polecic jakas ksiazke zastosowanie calek i pochodnych co z tego ze umie to
liczyc jak nie wiem po co to jest
14 paź 15:41
Dawit: Basia mam pytanie odnosnie optymalizacji dlaczego jak mamy sobie funkcje f(x) to dlaczego
najwyzsza lub najnizsza wartosc tej funkcji jest w punkcie f'(x) = 0 ?
14 paź 16:02
Dawit: Basia a patrz jak ty cos liczysz to wiesz kiedy policzyc pochodna a kiedy calke tzn mowisz
sobie dobra teraz policze pochodna zeby wyznaczyc to i to ...
14 paź 16:07
Basia:
ad. 15
17
to już fizyka, przyrost drogi do przyrostu czasu no to będzie prędkość (chyba chwilowa)
v(t) = 2t
ad.15
41
trochę o zastosowaniach jest w Krysickim
Krysicki i Włodarski "Analiza matematyczna w zadaniach"
ad.16
02
bo funkcja osiąga ekstrema w tych punktach, w których pochodna = 0 i
zmienia znak
z tego, że f'(0) wynika, że tam
może być ekstremum
ale wcale nie musi
f(x) = x
3
f'(x) = 3x
2
f'(0) = 0
ale pochodna nie zmienia znaku; jest dodatnia i dla x<0, i dla x>0
f(x) = x
3 nie ma żadnego ekstremum
14 paź 16:12