Wyzmac wczor ogolny monotonicznego ciagu a_n
Skalman: a
2 * a
4 = 1
a
22 + a
23 = 5
Jak to obliczzyc bo nie iwem jak za to sei zabrac
14 paź 14:25
Skalman: w tym a
22 ta dwojka z dolu powinna byc idealnie pod potega ale jakos mi sie nei udalo

ale
to jest bez ulamka, tak samo z tym a
23
14 paź 14:29
ICSP: a co wiemy o tym ciągu ?
jest arytmetyczny lub geometryczny?
14 paź 14:31
Skalman: ups

geometryczny
14 paź 14:31
Basia:
przypuśćmy, że to jest ciąg geometryczny
wówczas mamy
a
1*q*a
1*q
3 = 1
a
12*q
2+a
12*q
4 = 5
a
12*q
4 = 1
a
12q
2(1+q
2) = 5
q≠0 bo dla q=0 nie jest monotoniczny
a
12*q
2*q
2 = 1
1+q
2 = 5q
2
1 − 4q
2 = 0
(1−2q)(1+2q) = 0
q =
12 lub q= −
12 (odpada, bo dla q<0 nie jest monotoniczny)
q=12
a
12*q
4 = 1
a
1 = 4 lub a
1 = −4
czyli mamy
| | 2n | |
an = 4*(12)n−1 = |
| = 23−n |
| | 2n−1 | |
lub
| | 2n | |
an = −4*(12)n−1 = − |
| = −23−n |
| | 2n−1 | |
14 paź 14:34
ICSP: czyli z pierwszego mam :
a
3 = 1 v a
3 = −1
teraz wstawiając to do drugiego obliczam :
a
2 = 2 v a
2 = −2
i mam następujące ciągi :
| | 1 | | 1 | |
a2 = 2 , a3 = −1 , a4 = |
| , q = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
a2 = 2 , a3 = 1 , a4 = |
| , q = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
a2 = −2, a3 = 1, a4 = − |
| , q = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
a2 = −2, a3 = −1, a4 = − |
| , q = |
| |
| | 2 | | 2 | |
teraz wystarczy już tylko ustalić wzoru ogólne ale to już nie problem.
14 paź 14:35
Basia:
na końcu w licznikach oczywiście 22 a nie 2n
14 paź 14:35
Skalman: Dziekuje

musze sobie to przeanalizowac i git
14 paź 14:37
ICSP: hmm czyli mam o dwa ciągi za dużo : /
Oczywiście rozwiązania Basi nie podważam.
14 paź 14:38
ICSP: sprytnie ukryłeś informację o monotoniczności :
w takim razie ciąg numer 1 oraz numer 3 odpadają u mnie.
14 paź 14:45
Skalman: Basia ma dobrze

Odpowiedzi w ksiazce sątakie same
14 paź 14:49