wykonaj działania podaj odpowiednie załozenia
plik: 2x−1 / x2 + 2x − 2x / x−3 + x3 +7x−3 / x3 − x2 − 6x
14 paź 14:23
Basia:
napisałeś coś takiego
| 2x−1 | | 2x | | 3 | |
| +2x− |
| −3+x3+7x− |
| −x2−6x |
| x2 | | x | | x3 | |
a jestem pewna, że jest inaczej
napisz więc porządnie
jeżeli już nie ułamki to przynajmniej nawiasy
14 paź 14:25
plik: idzie tu dodac zalącznik
14 paź 14:26
sushi_gg6397228:
z boku masz sciage jak sie robi ulamki
14 paź 14:29
plik: (2x−1) /( x2 + 2x) −( 2x) /( x−3) + (x3 +7x−3) /( x3 − x2 − 6x)
14 paź 14:30
sushi_gg6397228:
Uklamerkalicznikklamerkaklamerkamianownikklamerka
14 paź 14:35
plik: | 2x−1 | | 2x | | (x3 +7x−3 | |
| − |
| + |
| |
| x2 + 2x | | x−3 | | x3 − x2 − 6x | |
14 paź 14:35
plik: tam gdzie jest x2 ma być x2
14 paź 14:36
sushi_gg6397228:
rozloz na czynniki mianowniki ( zrob postacie iloczynowe)
14 paź 14:38
plik: no to mianowniki : x(x+2) − x−3 + (x−2) (x+3)
14 paź 14:46
sushi_gg6397228:
w trzecim czegos brakuje, bo bylo x3+...
14 paź 14:47
plik: czyli x (x−2) (x+3) ?
14 paź 14:49
sushi_gg6397228:
tak
teraz trzeba zrobic wspolny mianownik
14 paź 14:50
sushi_gg6397228:
x(x−2)(x+3)=x3+x2−6x takie cos Tobie wyszlo−−> to nie jest to co w zadaniu
do poprawy
14 paź 14:51
plik: x(x+2)(x+3)
14 paź 14:56
sushi_gg6397228:
(x+2)(x+3)= x2+5x+6 znowu pudlo
14 paź 14:58
plik: x(x−2)(x−3) tak miało być ?
14 paź 15:01
sushi_gg6397228:
(x−2)(x−3)=x2−5x+6 kolejne pudło
14 paź 15:02
plik: to juz nie wiem
14 paź 15:04
sushi_gg6397228:
zostala jeszcze tylko jedna mozliwosc
14 paź 15:06
plik: x(x+2)(x−3) ?
14 paź 15:07
sushi_gg6397228:
bingo
to teraz zapisz jeszcze raz ulamki z rozlozonymi mianownikami
14 paź 15:09
plik: | 2x−1 | | 2x | | x3 +7x−3 | |
| − |
| + |
| |
| x(x+2) | | x−3 | | x(x+2)(x−3) | |
14 paź 15:11
sushi_gg6397228:
to teraz jaki bedzie wspolny mianownik ?
14 paź 15:12
plik: x(x+2)(x−3)
14 paź 15:17
sushi_gg6397228:
zgadza sie
robimy na wszystkich ulamkach ten sam mianownik; co dopiszemy w liczniku kazdego z nich ?
prosze zapisac te ulamki
14 paź 15:22
plik: tylko teraz patrze na odpowiedzi i ma byc w mianowniku tylko x−3
14 paź 15:26
sushi_gg6397228:
| | licznik | | licznik | | licznik | | licznik | |
jezeli mamy np |
| + |
| + |
| to wspolny jest |
| |
| | 2 | | 3 | | 5 | | 2*3*5 | |
nie ma innej opcji
14 paź 15:28
plik: czyli bład w odpowiedziach...
| (2x−1)((x−3) | | x(x+2)(2x) | | x3 +7x−3 | |
| − |
| + |
| |
| x(x+2)(x−3) | | ( x(x+2)(x−3) | | x(x+2)(x−3) | |
14 paź 15:35
sushi_gg6397228:
moze sie potem cos skrocic

teraz chyba wiesz co dalej?
14 paź 15:39
plik: a no wiem dziekuje
14 paź 15:40
sushi_gg6397228:
na zdrowie
14 paź 15:45
plik: wyszlo bo się na końcu skróciło

a mam pytanie jeszcze odnosnie ineego zadania jezeli w
ułamku jeden mianownik wynosi 5x−3 a w drugim 5x+3 to wspólnym mianownikiem bedzie
(5x−3)(5x+3) czy idzie jakoś te znaki pozamieniać ?
14 paź 16:12
sushi_gg6397228:
tak (...)*(...) bo to sa wzorki skroconego mnozenia
14 paź 16:15
plik: tak? czyli tak jak napisałam ?
14 paź 16:16
sushi_gg6397228:
zgadza sie (5x−3)(5x+3) wspolny mianownik
14 paź 16:27