matematykaszkolna.pl
Znowu promień okręgu :p Czarny jeż: rysunekJest cos takiego : kąt BAD = 60o i kąt ADC to kąt prosty . Odcinek DC ma długość 5 , a BC 2 . Trzeba znaleźć promień tego okręgu . Doszedłem do wniosku , że znająć długosc przekatnych tego czegoś , bedzie można sobie ładnie z twierdzenia cosinusów wyliczyć promien. Problem mam jednak ze znalezieniem tych długości... Może nie wyszło mi najlepiej , ale wsztskie wierzchołki czworokąta sa styczne z okręgiem .
10 maj 18:05
tim: Boże O.o, było identyczne zadanie. Teraz jak je znaleźć.
10 maj 18:08
Czarny jeż: Lipa
10 maj 18:19
Mickej: coś mi nie pasuje gdyby kąt ADC był to kąt ABC także musiał by myć prosty wynika to z własności 4−kąta wpisanego w okrąg "suma przeciwległych kątów =180st" a gdyby te kąty miały by po 90 st to reszta też by musiała tyle mieć ale może się myle
10 maj 18:19
tim: Tak, będzie miał 90O, ale nie musi być tak jak mówisz.
10 maj 18:22
Czarny jeż: Czyli ABC też ma 90o ? Wtedy BCD miałby 130... I gitara Już wiem jak dalej to zrobić . Dzięki emotka
10 maj 19:34
tim: 120 jakby co
10 maj 19:34
Czarny jeż: Chociaż będą wychodziły nieco dziwne liczby... W sumie to bardzo dziwne.
10 maj 19:39
Czarny jeż: Ta... I w środe pisze roszerzona maturę Pewnie, że 120 Dlatego mi dziwnie wychodziło Dzięki
10 maj 21:17