wartość bezwględna
help: ||x|−1| = 3
wychodzi mi x∊{−4,−2,2,4}
a w odpowiedziach jest tylko −4 i 4
móglby mi ktoś wytłumaczyć ?
14 paź 14:18
Saizou : np.
llxl−1l=3
lxl−1=3 lub lxl−1=−3
lxl=4 lub lxl=−2 sprzeczność
x=4 lub x=−4
14 paź 14:22
Mila:

Metoda graficzna.
1) rysujesz wykres funkcji y=|x|−1 (zielony wykres, częściowo "przykryty" następnym)
2)rysujesz wykres funkcji y=||x|−1| ( pomarańczowy wykres)
3) rysujesz prostą y=3
odczytujesz rozwiązanie:( są dwa)
x=−4 lub x=4
Możesz sprawdzić, czy spełnione jest równanie.
14 paź 16:39