wyznacz iloraz ciągu geometrycznego q wiedząc, że:
ewi125: a1=0,5; a6=512
10 maj 18:00
tim: a1 = 0,5
a6 = a1 * q5
512 = 0,5 * q5 <−−−−−−−−−−−−
Oblicz q
10 maj 18:01
ewi125: no tak i q
5=1024, ale jak wyliczyć to q żeby nie zgadywać jaka cyfra podniesiona do potęgi
5
rowna się 1024

10 maj 19:04
Bogdan:
Po pierwsze − nie cyfra, tylko liczba, po drugie − nie trzeba zgadywać, trzeba znać potęgi
dwójki co najmniej do 210 tak, jak zna się tabliczkę mnożenia.
210 = (22)5 = 45
10 maj 19:14
ewi125: no w tym przykładzie rzeczywiście trzeba znać potęgę 2, ale jak np a
1=100 i a
5=65,61


wtedy q
4=0,6561... i ja nie wiem teraz jak to q policzyć

bo wiem że wyjdzie 0,9 ale tą
liczbę poprostu zgaduję..
10 maj 19:29
Mały: kup kalkulator z pierwiastkiem wielokrotnym xD
10 maj 19:31
10 maj 19:56