pomoc
daga: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość √2 , a krawędź
boczna √3 cm. Wysokość tego ostrosłupa jest równa
A. 1 cm B. √7 cm C. 2 cm D. √2 cm
14 paź 13:56
sushi_gg6397228:
co zaproponujesz aby policzyc H bryły
14 paź 14:03
domi: ja też nie umie tego zadania
14 paź 14:04
daga: wyszło mi 1cm
14 paź 14:04
dero2005:

a =
√2
l =
√3
d = a
√2 =
h =
√l2 − (d2)2 =
14 paź 14:04
daga: czyli 1cm?
14 paź 14:06
nikuś: pomocy
14 paź 14:09
daga : bedzie 1cm?
14 paź 14:16
dero2005:
policz d
14 paź 14:18
karo: powinno wyjść 2cm odp C
14 paź 14:20
dero2005:
d =
√2*
√2 = 2
h =
√(√3)2 − 12 =
√3−1 =
√2
14 paź 14:22
nikuś: czyli odp D.bedzie?
14 paź 14:23
nikuś: ?
14 paź 14:26
dero2005:
h = √2
14 paź 14:29
nikuś: no to odp D?
14 paź 14:31
dero2005:
a jaka jest odp D?
14 paź 14:34
nikuś: √2cm
14 paź 14:35
dero2005:
to jaki problem?
14 paź 14:36
nikuś: czyli dobrze
14 paź 14:39