Mam problem z udowodnieniem następującego rownanka:
Kendziu: Mam problem z udowodnieniem następującego rownanka dla n>k
2n+2n−1+...+2n−k=2n+1−2n−k
Na liczbach sprawdzałem czyli np dla n=3 k=2
23+22+21=24−21
14=14
Ale jak to udowodnić na cyferkach to nie mam pojęcia i liczę na waszą pomoc.
Pozdrawiam.
14 paź 13:55
sushi_gg6397228:
po lewej stronie masz sume ciagu geometrycznego
14 paź 13:59
Kendziu: Hmm nie bardzo mi to mówi co to ma do tego...
14 paź 14:11
Basia:
S=2
n+2
n−1+2
n−2+....+2
n−k =
2
n+2
n*2
−1+2
n*2
−2+....+2
n*2
−k =
2
n + 2
n*
12 + 2
n*(
12)
2+.....+2
n*(
12)
k
masz sumę k+1 wyrazów ciągu geometrycznego, w którym
a
1 = 2
n
q =
12
| | 1−(12)k+1 | |
2n* |
| = ................ |
| | 1−12 | |
dokończ rachunki
14 paź 14:17
Kendziu: | | 2n−2−k−1+n | |
Po pewnych przekształceniach doszedłem do rozwiązania: |
| =
|
| | 2−1 | |
| 2n−2−k−1+n | |
| =2n+1−2−k+n=2n+1−2n−k
|
| 2−1 | |
A co do tego "k+1" to się ma do tego założenia, że n>k ?
14 paź 15:29
Basia: nie mam pojęcia; moim zdaniem to założenie jest zbędne
np. n=3 k = 5
L = 2
3+2
2+2
1+2
0+2
−1+2
−2
nadal mamy taki sam ciąg geometryczny
a
1 = 2
3 q=
12 n=6
| | 1−164 | |
L = 8* |
| = 16(1−164) = 16−14 = 24−2−2 = 23+1 − 23−5 |
| | 12 | |
14 paź 15:43
Kendziu: Dzięki wielkie za pomoc.
Pozdrawiam.
14 paź 15:55
Kendziu: Mam jeszcze nurtujące mnie pytanko, na jakiej podstawie wpadliście, że jest to ciąg
geometryczny

14 paź 17:17