Pomocy
Hania : Rozwiąż równanie:
14 paź 13:50
sushi_gg6397228:
to juz bylo wczoraj
14 paź 13:54
Hania : doszłam do takiej postaci i nie wim co dalej:
14 paź 22:09
Hania : i nie wiem co dalej
14 paź 22:09
sushi_gg6397228:
wszystkie x zapisac jako x.... po prawej i lewej stronie
14 paź 22:11
Hania :
14 paź 22:23
joanna: Hania a wiesz jak rozwiazac rownanie wielomianowe gdy liczym ydelte i wychodzi x0 jak to
zapisac pozniej? Chodzi mi o przyklad x4−2x3+x2=0
14 paź 22:26
sushi_gg6397228:
x2(x−1)2=0
14 paź 22:28
joanna: a co sie dzieje z tym a co jest przed wzorem na xo=a(x−xo)2 ?
14 paź 22:31
joanna: czyli rozwiazanie to x2=0 i x=−1
14 paź 22:33
sushi_gg6397228:
a=1
14 paź 22:33
sushi_gg6397228:
x=0 2krotny
x=1 2krotny
14 paź 22:34
Hania : x6:(8*x16)=x12* x14
Tak?
14 paź 22:37
joanna: ok dzieki wielkie
14 paź 22:40
sushi_gg6397228:
dalej sa po dwa x po kazdej ze stron
mial byc tylko jeden
14 paź 22:44
sushi_gg6397228:
√x3≠x1/6
14 paź 22:45
joanna: sushi mam jeszcze jedno pytankoczyto jest dobrze?
4x3+8x=0
4x(x2+2)=0
4x(x+√2)(x−√2)=0
4x=0 x=−√2 x=√2
x=0
14 paź 22:50
sushi_gg6397228:
x
(18/4 − 3/4)=8
x
15/4=2
3
x=(2
3)
4/15
x=2
12/15
x=2
4/5
14 paź 22:52
sushi_gg6397228:
4x(x2+2)=0 x2+2 zawsze dodatnie
wiec x=0 koniec
14 paź 22:53
Hania : to nie wiem jak to ma być, wychodzą mi dziwne liczby
14 paź 22:56
joanna: dobra a 2x3−18x2+2x−18=0 policzylam metoda grupowania wyrazow i wyszlo mi ze to sie równa
2x3−18x2 i teraz to przyrownuje do 0 każde osobno?
14 paź 22:57
sushi_gg6397228:
a+b+c+d= 0 grupujemy
e*f=0 <==> e=0 lub f=0
14 paź 22:58
sushi_gg6397228:
joanna pisz w swoim temacie, a nie w cudzym
14 paź 23:01
Hania : Dziękuję
14 paź 23:16
sushi_gg6397228:
na zdrowie
14 paź 23:17