Proszę o rozwiązanie ; )
Mag: Rozwiąż x4+x3−9x2+3x+36=0
14 paź 13:49
Mati_gg9225535: moja podpowiedź, sprawdz W(−3) dalej się męcz
14 paź 13:51
Mag: w(−3)= 81−27+81−9+36=0
x3−2x2−3x+12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x4+x3−92+3x+36):(x+3)
− x4 − 3x3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−2x3−9x2
2x3+6x2
−−−−−−−−−−−−−−−−
−3x2+3x
3x2+9x
−−−−−−−−−−−
12x+36
−12x−36
−−−−−−−−−−−−
0
i dalej nie wiem jak, ponieważ x3−2x2−3x+12 nie ma dzielników wśród liczb całkowitych i
ułamków, i nie da się pogrupować
14 paź 13:55
Mag: tyle to sama doszłam i dalej nie umiem ruszyć ; )
14 paź 13:56
ICSP: proponuję podstawienie :
14 paź 13:58