matematykaszkolna.pl
parametr radek: Typowo maturalne zadanie cz.2 emotka Dla jakich wartosci parametru m kazdy z dwoch roznych pierwiastkow rownania x2 + mx + 4 = 0 jest mniejszy od 4 Δ>0 i z tego wyszlo ze m∊(−∞,−4) ∪ (4, ∞) ale co dalej
10 maj 17:55
Mickej: potrzebne założenia to 1.Δ>0
 b 
2 −

<4
 2a 
3 a*f(4)>0 to chyba jedyne co jest potrzebne ale będe za jakieś 15 min to gdyby co to wyjasnie
10 maj 18:00
radek: to drugie zalozenie chyba nie pasuje, a powiedz mi w trzecim czemu jest to "a"
10 maj 18:07
Mickej: Jak najbardziej pasuje 1. Δ>0 to oczywiste dwa różne pierwiastki więc tak musi być
 b 
2. −

<4 dlatego tak bo wierzchołek trójmianu kwadratowego musi znajdować się na lewo od
 2a 
4 skoro miejsca zerowe mają być od niej mniejszeemotka 3. a*f(4)>0 a jest dla tego że od niego zależy czy funkcja w punkcie ma być mniejsza czy większa od 0 gdy a>0 to funkcja musi być większa bo to będzie warunek że miejsca zerowe znajdują sie na lewo gdy a<0 to funkcja musi być mniejsza od 0
10 maj 18:15
Darek: rysunekmoim zdaniem to, ze wierzcholek jest se przed 4 to nic nie zmienia np : xw=3 mamy wierzcholek w ale miejsce zerowe i tak mzoe byc w wiecej niz 4 od wierzcholka idzie se w obie strony jeden ejst mneiwjeicej w 1, no a drugi poza 4 nie wiem jak to zrobic, nie mam pojecia xd mzoe sie myle i wystarczy ten wierzcholek <4 ale forum jest do dyskusji
10 maj 18:55
Mickej: to że sam wierzchołek jest se przed to nie ale jeszcze jest 3 założenie gdybyś nie wiedział
10 maj 18:57
radek: rysunekno ok wezmy tez wierzcholek tu widac ze jak wierzcholek jest mniejszy od 4 to to drugie miejsce zerowe nie jest wcale mniejsze od 4? aaaa czekaj juz chyba rozumiem to zalozenie 2. jest po to by ograniczyc zalozenie 3.? bo gdyby wziasc ze f(4) > 0 to rownie dobrze te x moglyby byc wieksze od 4 a tak ze jest wierzcholek wyznaczony maa byc mniejszy od 4 .... eh trochhe sie pogubilem moglbys jeszcze raz na spokojnie wytlumaczyc, i po co jest tam to "a"? prosze o cierpliwosc emotka i dzieki za pomoc emotka
10 maj 18:59
Bogdan: Potwierdzam założenia, które podał Mickej, tzn.: 1. Δ > 0
 −b 
2. xw < 4 ⇒

< 4
 2a 
3. a*f(4) > 0 Zazwyczaj występuje jeszcze a ≠ 0, ale tutaj jest to zbędne.
10 maj 19:00
radek: Bogdan, Mickej ale co to jest to "a" i czemu to przemnazacie, ogolnie o co chodzi w zalozeniu nr 3. emotka prosze o cierpliwosc emotka musze to zrozumiec emotka
10 maj 19:02
Mickej: a− współczynnik kierunkowy to co stoi przed x2 od a zależy czy ramiona skierowane do dołu czy do góry
10 maj 19:03
kamil: radek jesli robisz jakies zadania z pazdro daj nzac. ja mam ksiazke z rozwiazaniami do wszystkich zadan. aha i jesli mozesz to podaj strone tego zadania
10 maj 19:03
radek: str. nr 200 emotka − a masz klucze do tych zadan na kompie?
10 maj 19:04
radek: no ok tylko po co mnozycie a*f(4)? skoro widac ze funkcja ma ramiona skierowane ku gorze to wystarczy chyba zalozenie ze F(4) > 0 ? gdyby a < 0 to wtedy by bylo F(4) < 0 czyz nie tak?
10 maj 19:07
kamil: wlasnie o klucze mi chodzilo. ale niestety mam na kserowkach.jak masz jakis problem to moge ci zrobic skany w miare mozliwosci
10 maj 19:07
kamil: a w tym zadaniu podane sa takie zalozenia delta >0 xw<4 f(4)>0
10 maj 19:08
Mickej: takie jak podajemy od początku
10 maj 19:09
kamil: ale jest samo f(4)>0 bez wspolczynnika kierunkowego 'a'
10 maj 19:10
radek: ok dzieki kamil jak cos to sie zglosze do ciebie emotka masz moze gg?
10 maj 19:11
radek: no wlasnie nie rozumiem o co chodzi z tym wspolczynnikiem
Mickej: wow bo a=1
radek: Mickej , Bogdan nie mozecie wytlumaczyc dlaczego tak jest− matematyka nie polega na wkuwaniu na pamiec chcialbym to zrozumiec emotka
10 maj 19:13
kamil: no w sumie tak, ale chodzi o zasade tzn co by trzeba bylo zrobic gdyby np a =2? dac 'a' przed funkcje czy nie
10 maj 19:13
kamil: radek 12278552
10 maj 19:14
radek: dokladnie
10 maj 19:14
Bogdan: Uwaga: współczynnik a w trójmianie nie nosi nazwy współczynnika kierunkowego. Taką nazwę nosi współczynnik wzoru linii prostej w postaci kierunkowej y = ax + b.
10 maj 19:16
Mickej: to czy a jest 10 czy 50 nie zmienia nic różnice robi to czy a>0 czy a<0 ale chyba sami wpadniecie za jakiś czas dlaczego
10 maj 19:17
Mickej: hmmm to tego nie wiedziałememotka
10 maj 19:18
radek: do matury 2 dni zpstaly to chyba do tego czasu nie wpadne− moze panikuje ale roznie moze byc
10 maj 19:19
Mickej: a ja się boje że znowu posram zadania jakimiś prostymi błędami ale żyje
10 maj 19:21
kamil: no fakt kierunkowym to on nie jest, ale jesli juz wy wiecie czy on ma byc i dlaczego to uswiadomcie mnie utalentowanych
10 maj 19:24