parametr
radek: Typowo maturalne zadanie cz.2

Dla jakich wartosci parametru
m kazdy z dwoch roznych pierwiastkow rownania
x
2 + mx + 4 = 0 jest mniejszy od 4
Δ>0 i z tego wyszlo ze m∊(−∞,−4) ∪ (4, ∞)
ale co dalej
10 maj 17:55
Mickej: potrzebne założenia to
1.Δ>0
3 a*f(4)>0
to chyba jedyne co jest potrzebne ale będe za jakieś 15 min to gdyby co to wyjasnie
10 maj 18:00
radek: to drugie zalozenie chyba nie pasuje, a powiedz mi w trzecim czemu jest to "a"
10 maj 18:07
Mickej: Jak najbardziej pasuje
1. Δ>0 to oczywiste dwa różne pierwiastki więc tak musi być
| | b | |
2. − |
| <4 dlatego tak bo wierzchołek trójmianu kwadratowego musi znajdować się na lewo od |
| | 2a | |
4 skoro miejsca zerowe mają być od niej mniejsze

3. a*f(4)>0 a jest dla tego że od niego zależy czy funkcja w punkcie ma być mniejsza czy
większa od 0 gdy a>0 to funkcja musi być większa bo to będzie warunek że miejsca zerowe
znajdują sie na lewo
gdy a<0 to funkcja musi być mniejsza od 0
10 maj 18:15
Darek:

moim zdaniem to, ze wierzcholek jest se przed 4 to nic nie zmienia

np : x
w=3
mamy wierzcholek w ale miejsce zerowe i tak mzoe byc w wiecej niz 4

od wierzcholka idzie se w obie strony jeden ejst mneiwjeicej w 1, no a drugi poza 4

nie wiem jak to zrobic, nie mam pojecia xd mzoe sie myle

i wystarczy ten wierzcholek <4
ale forum jest do dyskusji
10 maj 18:55
Mickej: to że sam wierzchołek jest se przed to nie ale jeszcze jest 3 założenie gdybyś nie wiedział
10 maj 18:57
radek:

no ok wezmy tez wierzcholek tu widac ze jak wierzcholek jest mniejszy od 4 to to drugie miejsce
zerowe nie jest wcale mniejsze od 4? aaaa czekaj juz chyba rozumiem to zalozenie 2. jest po to
by ograniczyc zalozenie 3.? bo gdyby wziasc ze f(4) > 0 to rownie dobrze te x moglyby byc
wieksze od 4 a tak ze jest wierzcholek wyznaczony maa byc mniejszy od 4 .... eh trochhe sie
pogubilem
moglbys jeszcze raz na spokojnie wytlumaczyc, i po co jest tam to "a"?

prosze o cierpliwosc

i dzieki za pomoc
10 maj 18:59
Bogdan:
Potwierdzam założenia, które podał Mickej, tzn.:
1. Δ > 0
3. a*f(4) > 0
Zazwyczaj występuje jeszcze a ≠ 0, ale tutaj jest to zbędne.
10 maj 19:00
radek: Bogdan, Mickej ale co to jest to "a"

i czemu to przemnazacie, ogolnie o co chodzi w
zalozeniu nr 3.

prosze o cierpliwosc

musze to zrozumiec
10 maj 19:02
Mickej: a− współczynnik kierunkowy to co stoi przed x2 od a zależy czy ramiona skierowane do dołu czy
do góry
10 maj 19:03
kamil: radek jesli robisz jakies zadania z pazdro daj nzac. ja mam ksiazke z rozwiazaniami do
wszystkich zadan. aha i jesli mozesz to podaj strone tego zadania
10 maj 19:03
radek: str. nr 200

− a masz klucze do tych zadan na kompie?
10 maj 19:04
radek: no ok tylko po co mnozycie a*f(4)? skoro widac ze funkcja ma ramiona skierowane ku gorze to
wystarczy chyba zalozenie ze F(4) > 0 ? gdyby a < 0 to wtedy by bylo F(4) < 0 czyz nie
tak?
10 maj 19:07
kamil: wlasnie o klucze mi chodzilo. ale niestety mam na kserowkach.jak masz jakis problem to moge ci
zrobic skany w miare mozliwosci
10 maj 19:07
kamil: a w tym zadaniu podane sa takie zalozenia
delta >0
xw<4
f(4)>0
10 maj 19:08
Mickej: takie jak podajemy od początku
10 maj 19:09
kamil: ale jest samo f(4)>0 bez wspolczynnika kierunkowego 'a'
10 maj 19:10
radek: ok dzieki kamil jak cos to sie zglosze do ciebie

masz moze gg?
10 maj 19:11
radek: no wlasnie nie rozumiem o co chodzi z tym wspolczynnikiem
10 maj 19:11
Mickej: wow bo a=1
10 maj 19:11
radek: Mickej , Bogdan nie mozecie wytlumaczyc dlaczego tak jest− matematyka nie polega na wkuwaniu na
pamiec

chcialbym to zrozumiec
10 maj 19:13
kamil: no w sumie tak, ale chodzi o zasade tzn co by trzeba bylo zrobic gdyby np a =2? dac 'a' przed
funkcje czy nie
10 maj 19:13
kamil: radek 12278552
10 maj 19:14
radek: dokladnie
10 maj 19:14
Bogdan:
Uwaga: współczynnik a w trójmianie nie nosi nazwy współczynnika kierunkowego.
Taką nazwę nosi współczynnik wzoru linii prostej w postaci kierunkowej y = ax + b.
10 maj 19:16
Mickej: to czy a jest 10 czy 50 nie zmienia nic różnice robi to czy a>0 czy a<0 ale chyba sami
wpadniecie za jakiś czas dlaczego
10 maj 19:17
Mickej: hmmm to tego nie wiedziałem
10 maj 19:18
radek: do matury 2 dni zpstaly to chyba do tego czasu nie wpadne− moze panikuje ale roznie moze byc
10 maj 19:19
Mickej: a ja się boje że znowu posram zadania jakimiś prostymi błędami ale żyje
10 maj 19:21
kamil: no fakt kierunkowym to on nie jest, ale jesli juz wy wiecie czy on ma byc i dlaczego to
uswiadomcie mnie utalentowanych
10 maj 19:24