obliczyć wartośc wyrażenia
aaaa: Obliczyć wartość wyrażenia : [8,25−0,5−0,5(2−0,5+4−0,25)]0,5
Liczę na rożne sposoby i ciągle mi wychodzi źle. Wynik ma wyjść 2,5
14 paź 13:22
Mati_gg9225535: najlepiej pozamieniaj sobie na ułamki zwykłe, wtedy łatwiej liczy sięte potęgi

i zacznij od
nawiasów
14 paź 13:25
aaaa: tak też próbowałam

muszę robić coś źle w trakcie, ale nie wiem do końca co..
14 paź 13:27
Mati_gg9225535: to podaj swoje rozwiązanie

sprawdzimy
14 paź 13:40
aaaa: Wyszło mi cos takiego [8,25−√12]0,5 i nie wiem za bardzo co dalej z tym zrobić..
14 paź 13:51
Mati_gg9225535:
| | 33 | | 1 | |
=[ |
| −( |
| )−12*(2−12+4−14]12 = |
| | 4 | | 2 | |
| | 33 | | 1 | | 1 | | 1 | |
={ |
| −( |
| )−12*[( |
| )12 + ( |
| )12]}12= |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 33 | | 1 | | 1 | |
=[ |
| −( |
| )−12*(2{ |
| )12)]12= |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 33 | | 25 | | 5 | |
=( |
| −2)12=( |
| )12= |
| =2,5 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
14 paź 14:14