pytanie
tn: Lewa strona jest nieskończonym ciągiem geometrycznym.
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + .... > 2x − 0,(9) |
| 2x | | 4x | | 8x | |
0,(9) = 1
Tylko jeżeli ten ciąg będzie zbieżny do zera to będzie można mówić, że znamy sumę, w przeciwnym
razie będzie to
∞
Wobec tego szereg będzie zbieżny jeżeli:
|q| < 1 ⇔ −1 < q < 1
stąd x ≥1
Teraz jeszcze:
Granica q
n wynosi zero, zatem:
| | a1 | | 12x | |
Sn = |
| = |
| = ... |
| | 1−q | | 1−12x | |
Czy do teraz jest dobrze?
Jak to dalej pociągnąć?
14 paź 13:20
SŁOŃCE POLSKIEJ MATEMATYKI:
Napisałeś x≥1, a co z np: x = 12 ?
14 paź 13:23
tn: ok, nie wiem za bardzo jak rozwiązać tamtą nierówność.
Ale generalnie jest OK?
14 paź 14:42
tn: to jak będzie?>
15 paź 13:43
aniab: w tym ciagu q=1/2 bez x
15 paź 13:45
aniab: więc x∊R
15 paź 13:46
aniab: aa to chyba potęgi ... wróć..nic nie mowiłam ;>
15 paź 13:47
aniab:
| 1 | |
| <2x −1 w dziedzinie mianownik zawsze dodatni mnożysz obustronnie przez |
| 2−x−1 | |
mianownik i nie zmieniasz znaku
15 paź 13:51
aniab: | 1 | |
| < 2x−1 tam błąd edycji |
| 2x−1 | |
1<(2
x−1)
2
1−(2
x−1)
2<0
(1−2
x+1)(1+2
x−1)<0
(2−2
x)* 2
x<0 / 2
x
(2−2
x)<0
2<2
x
1<x
15 paź 13:55
Basia:
2x−1 nie musi być dodatnie
np. dla x=−2 2x−1 = −34
nie wolno przez to mnożyć nierówności
15 paź 14:45
aniab: wyraźnie napisane w dziedzinie jest dodatnie
tu dziedzina x≥1
15 paź 16:14
Basia:
−1 < 2−x < 1 ⇔ 2−x < 20 ⇔ −x < 0 ⇔ x>0
i już wtedy ciąg jest zbieżny
dziedziną jest R+
ale owszem dla x∊R+ 2x−1 jest dodatnie
15 paź 16:23