dowodzenie twierdzeń
paula: Witam, bardzo proszę o pomoc

1. Wykaż, że jeśli x > 1 i y < 7, to xy < x + y − 1.
2. Wykaż, że jeśli a
2b
2 ≥ 7, to a
4 + b
4 ≥ 14.
3. Wykaz, że jeśli liczby rzeczywiste a, b, c spełniają nierówność a > b > c, to 2a − b > 2c −
a.
Z góry dziękuję...
14 paź 13:11
ICSP: Zad1
xy < x + y − 1 ⇒ (x−1)(1−y) > 0
dla x > 1 wyrażenie (x−1) jest większe od 0. Wystarczy więc wykazać że dla y < 7 wyrażenie
(1−y) jest również większe od 0 :
1−y > 0 ⇒ −y > −1 ⇒ y < 1
no i mamy że :
jeżeli wezmę liczby x = 2 oraz y = 3 to otrzymam :
2*3 < 2 + 3 − 1
6 < 4
sprzeczność. Błąd w treści zadania
14 paź 13:17
ICSP: Zad 2
(ab)2 ≥ 7 ⇒ 2(ab)2 ≥ 14
zatem drugie równanie :
a4 + b4 + 2(ab)2 − 2(ab)2 = (a2 − b2)2 + 2(ab)2 ≥ 0 + 14 = 14
Nie jestem pewien czy taki zapis jest poprawny ale myślę że ktoś albo potwierdzi albo poprawi
zapis
14 paź 13:19
ICSP: Zad 3
2a − b > 2c − a ⇒ 3a > 2c + b
i teraz będę używał założenia :
3a > 3b = b + 2b > b + 2c
c.k.d.
14 paź 13:22
ICSP: Zapisu w trzecim również nie jestem pewien wiec niech ktoś mnie poprawi jeśli jest źle.
14 paź 13:22
paula: i tak bardzo dziękuję
14 paź 13:25
paula: (m+2)4 − m4 = (m+2)4 = [(m+2)2]2 − (m2)2 =
[(m+2)2 + m2][(m+2)2 − m2] =
(m2 + 4m + 4 + m2)(m2 + 4m + 4 − m2) =
(2m2 + 4m + 4)(4m + 4) =
8m3 + 8m2 + 16m2 + 16m + 16m + 16 =
8m3 + 24m2 + 32m + 16 =
8 (m3 + 3m2 + 4m + 2)
14 paź 19:20
pigor: ...sądzę, że w 1) powinno być
x>1 i y<1 , wtedy :
D.
x−1>0 i y−1<0 ⇒ (x−1) (y−1)< 0 ⇔ xy−x−y+1< 0 ⇔
xy< x+y−1 c.n.w. . ...
14 paź 19:32
paula: ...to jak w tym zad.1.? kto ma rację?
14 paź 21:24
Jagoda: Wykaż, że jeśli x2 + y2 = 3 i x + y = −2 to xy = 1/2
22 paź 20:55
Mike: rację ma Pigor.
29 sty 22:24