dowod
daniel: Udowodnij że − ulubione zadania
w0+w1+...+wn−1= 0 dla dowolnego n∊N
wskazowki : wszystkie pierwiastki zapisac w postaci wykladniczej a nastepnie skorzystac z
wiedzy o ciagach
w0= 3√z * ejφn
wn−1=3√z*ejφ+2(n−1)πn
14 paź 12:50
Basia:
przy tym zapisie
w
n−1 =
3√z*e
jα/n*e
2j(n−1)π/n = w
0*e
2j(n−1)π/n
czyli masz ciąg geometryczny
a
1 = w
0
a
n = w
n−1
q= e
2j(n−1)π/n
| | 1−qn | |
w0+...+wn−1 = a1+....+an = a1* |
| = |
| | 1−q | |
| | 1−e2j(n−1)π | |
3√z*ejα/n* |
| |
| | 1−e2j(n−1)π/n | |
14 paź 13:00
daniel: tam nie pierwiastek 3 stopnia tylko , pierwiastek z "n" stopnia −pomylilo mi sie
14 paź 13:08
daniel: czyli koncowe wyjrazenie jest rowne 0 ? w jaki sposob i dlaczego
14 paź 13:12
Basia:
no a jaką liczbę przedstawia e2j(n−1)π ?
φ = 2(n−1)π
to jest parzysta wielokrotność π
cosφ = 1
sinφ = 0
e2j(n−1)π = 1+j*0 = 1
14 paź 13:22