Liczby rzeczywiste
PuRXUTM: Witam

W zbiorze liczb rzeczywistych określone zostało działanie @( jest taki x w kółeczku zamiast
tego będe pisał @ ) w następujący sposób a @ b = a+b−2
Oblicz (7 @ 3) @ 5. Sprawdź czy 2 jest elementem neutralnym działania @
Może ktoś to mi wytłumaczyć ? Bo tego nie umiem
14 paź 12:43
Krzysiek: podstawiasz do wzoru
7@3 =7+3−2=8
8@5=8+5−2=11
'e' jest elementem neutralnym gdy dla każdego 'a'
a@e =e@a=a
sprawdzamy: a@2=a+2−2=a
2@a=2+a−2=a
czyli 2 jest elementem neutralnym działania @
14 paź 12:47
PuRXUTM: dzięki
Krzysiek
14 paź 12:50