Przedstawi´c w postaci trygonometrycznej liczby:
Sikorrrr: Przedstawi´c w postaci trygonometrycznej liczby:
, b) sin + i cos , c) −2 + i .
Dochodzę do momentu gdzie mam określić ,,fi'' i niestety nie wiem jaka jest wartość
14 paź 12:38
Basia:
ad.b
uzupełnij zapis sinus i cosinus czego ?
ad.c
|z| =
√4+1 =
√5
| | 1 | | √5 | | 1 | |
tgα = |
| *(− |
| ) = − |
| |
| | √5 | | 2 | | 2 | |
sinus > 0; cosinus <0 ⇒ druga ćwiartka
α = π+arctg(−
12)
i tak zostawiasz
14 paź 12:45
Sikorrrr:

sinα i cosα. Dzięki wielkie.
A jeszcze pytanie. Gdy wychodzą różne ,,fi''dla cos i sin to co wtedy?
14 paź 12:59
Basia: to znaczy, że coś źle policzyłeś, bo tak być nie może
14 paź 13:01
Basia:
z = sinα + i*cosα = cos(α−π/2) + i*sin(α−π/2)
czyli φ = α−π2
14 paź 13:06
Sikorrrr: (pierwiastek z 3 +i)30
Mam policzyć wartość wyrażenie i wyszło że cos(fi)=pierwistek z3/2 a sin(fi) pierwiastek z2/2
14 paź 13:20
Sikorrrr: do potęgi 30 te wyrażenie
14 paź 13:21
Sikorrrr: ktos pomoze
14 paź 15:34
14 paź 15:38