Funkcje
Oliwia: 1. Niech f,g,h : R−>R będą funkcjami określonymi wzorami: f(x)=x2, g(x)=sinx, h(x)=3x.
Wyznacz funkcje h ◯ g ◯ f oraz g ◯ h ◯ f.
2. Podać dziedziny i przeciwdziedziny funkcji f(x)=log(1+x) i g(x)=pier(x+2). Sprawdzić czy
wykonalne są założenia g ◯ f oraz f ◯ g.
3. Znaleźć funkcje odwrotne: y=10(x+1); g=1+2sin[(x−1)/(x+1)]
4. Narysować wykresy fukcnji: y=1−3(x−3), g=2|logx|, h=1+arctg2x
Z góry serdecznie dziękuję, pierwszy raz się spotykam z takimi zadaniami i nie wiem jak się za
to zabrać.
Pozdrawiam
14 paź 12:25
czyjawiem.: a to chyba bedzie 3sinx2
a b) to chyba sin3x2
14 paź 13:10