matematykaszkolna.pl
Proszę o pomoc - nierówności! :( Marta: Cześć rozwiązuje sobie nierówności i mam problem przy (−3x−1)(x+2)>0 normalnie czarna dziura.. Moze mnie ktoś olśnić? emotka
14 paź 12:17
Krzysiek : Marta . wymnoz nawisy i bedzie to nierownosc kwadratowa rozwiaz i napisz rozwiazanie czyli przedzialy w ktorych ta nie rownosc bedzie >0
14 paź 12:24
Marta: oo dziękuje emotka wychodzi mi wtedy że x1=−1/3 i x2=−3. Narysowałam parabolkę z ramionami w dół i wtedy otrzymam ze x€ (−3,−1/3) ale to rówanie miało być dla >0 czyli zbiór pusty? emotka
14 paź 12:32
loitzl9006: rysunekja proponuję nie wymnażać nawiasów (komplikowanie sobie życia i zwiększanie ryzyka pomyłki) wyznaczasz sobie miejsca zerowe z obu nawiasów −3x−1=0 i x+2=0 x=−1/3 i x=−2 ponieważ parabola dana wzorem (−3x−1)(x+2) ma ramiona skierowane w dół (współczynnik przy x2 ujemny) I rysujemy: x ∊(−2 ; −1/3)
14 paź 12:54
Ala: oki rzeczywiście powinno być −2. Ale równanie wyliczaliśmy dla (−3x−1)(x+2)>0 czyli zbiór powinien być chyba pusty
14 paź 13:20
Ala: helol, jak to w koncu powinno byc
14 paź 13:33
ICSP: źle ci wychodzi x = −{1}{3} nie jest miejscem zerowym. Policz jeszcze raz miejsca zerowe.
14 paź 13:36
Krzysiek : Marta jaki zbior pusty. TY masz napisac kiedy masza nierownosc jest wieksza od zera . Bedzie wieksza od zera tam gdzie jej wykres bedzie powyzej osi OX Wiec w jakim przedziale jest powyzej osi Ox NO wlasnie w przedziale x∊(−2, −1/3) Napisz teraz w jakich przedzialach ta nierownosc jest <0 Prosze rowniez zapisac jaki by byl przedzial gdy (−3x−1)(x+2)≥0 i (3x−1)(x+2)≤0 . Zobaczymy czy to rozumiesz Takie nierownosci jak tutaj sa napisane to sie rozwiazuje w pamieci wiedzac co to jest postac iloczynowa bo tu mamy wlasnie doczynienia z taka postacia no i jaki jest wykres w zaleznosci od wspolczynnika a ale zeby lepiej to zrozumiec to mozemy ta nierownosc zapisac tak (−3x−1)(x+2)>0
 1 
⇒−3(x+

)(x+2)>0 mamy tu a=−3 i miejsca zerowe x=−1/3 i x=−2 i juz mamy przedzial bo
 3 
wiemy jaki jest a . No ale do tego trzeba wprawy. Dlatego poprosilem zeby policzyla normalnie Teraz prosze spojrzec na wykres Loitzla 9006 i napisac te przedzialy o ktore prosilem Znowu duzo napisalem
14 paź 13:54
Ala: ja napisałam że miejscem zerowym jest −2 i −1/3
14 paź 13:54
Ala: Oki. Już wszystko zrozumiałam. Możesz mi tylko powiedzieć czy jak mam −x3−2x2+x−6>0 to mogę to bez konsekwencji pomnożyć razy −1? Czy wtedy odwracam znak i mam mniejsze niz zero?
14 paź 14:04
Ala: ok odwracam znak xd mój mózg jest do niczego
14 paź 14:13