Proszę o pomoc - nierówności! :(
Marta: Cześć rozwiązuje sobie nierówności i mam problem przy
(−3x−1)(x+2)>0
normalnie czarna dziura..
Moze mnie ktoś olśnić?
14 paź 12:17
Krzysiek : Marta . wymnoz nawisy i bedzie to nierownosc kwadratowa rozwiaz i napisz rozwiazanie czyli
przedzialy w ktorych ta nie rownosc bedzie >0
14 paź 12:24
Marta: oo dziękuje

wychodzi mi wtedy że x
1=−1/3 i x
2=−3.
Narysowałam parabolkę z ramionami w dół i wtedy otrzymam ze x€ (−3,−1/3) ale to rówanie miało
być dla >0 czyli zbiór pusty?
14 paź 12:32
loitzl9006:

ja proponuję nie wymnażać nawiasów (komplikowanie sobie życia i zwiększanie ryzyka pomyłki)
wyznaczasz sobie miejsca zerowe z obu nawiasów
−3x−1=0 i x+2=0
x=−1/3 i x=−2
ponieważ parabola dana wzorem (−3x−1)(x+2) ma ramiona skierowane w dół (współczynnik przy x
2
ujemny)
I rysujemy:
x ∊(−2 ; −1/3)
14 paź 12:54
Ala: oki rzeczywiście powinno być −2. Ale równanie wyliczaliśmy dla (−3x−1)(x+2)>0
czyli zbiór powinien być chyba pusty
14 paź 13:20
Ala: helol, jak to w koncu powinno byc
14 paź 13:33
ICSP: źle ci wychodzi
x = −{1}{3} nie jest miejscem zerowym.
Policz jeszcze raz miejsca zerowe.
14 paź 13:36
Krzysiek : Marta jaki zbior pusty. TY masz napisac kiedy masza nierownosc jest wieksza od zera . Bedzie
wieksza od zera tam gdzie jej wykres bedzie powyzej osi OX Wiec w jakim przedziale jest
powyzej osi Ox NO wlasnie w przedziale x∊(−2, −1/3) Napisz teraz w jakich przedzialach ta
nierownosc jest <0
Prosze rowniez zapisac jaki by byl przedzial gdy (−3x−1)(x+2)≥0 i (3x−1)(x+2)≤0 . Zobaczymy
czy to rozumiesz
Takie nierownosci jak tutaj sa napisane to sie rozwiazuje w pamieci wiedzac co to jest postac
iloczynowa bo tu mamy wlasnie doczynienia z taka postacia no i jaki jest wykres w zaleznosci
od wspolczynnika a
ale zeby lepiej to zrozumiec to mozemy ta nierownosc zapisac tak (−3x−1)(x+2)>0
| | 1 | |
⇒−3(x+ |
| )(x+2)>0 mamy tu a=−3 i miejsca zerowe x=−1/3 i x=−2 i juz mamy przedzial bo |
| | 3 | |
wiemy jaki jest a . No ale do tego trzeba wprawy. Dlatego poprosilem zeby policzyla normalnie
Teraz prosze spojrzec na wykres Loitzla 9006 i napisac te przedzialy o ktore prosilem
Znowu duzo napisalem
14 paź 13:54
Ala: ja napisałam że miejscem zerowym jest −2 i −1/3
14 paź 13:54
Ala: Oki. Już wszystko zrozumiałam.
Możesz mi tylko powiedzieć czy jak mam −x3−2x2+x−6>0 to mogę to bez konsekwencji pomnożyć
razy −1? Czy wtedy odwracam znak i mam mniejsze niz zero?
14 paź 14:04
Ala: ok odwracam znak

xd mój mózg jest do niczego
14 paź 14:13