kombinatoryka-zadania
czołg: Spośród cyfr {0,1,2,4,5,7,8} (losujemy bez zwracania) 3 liczby i tworzymy liczbę trzy cyfrową
ile
otrzymanych liczb jest podzielnych przez 5. Prosze o wytlumaczenie, dzieki
14 paź 12:06
Basia:
a jak ją tworzymy ?
w kolejności losowania tzn. pierwsza wylosowana = cyfra setek; druga = cyfra dziesiątej;
trzecia = cyfra jedności czy dowolnie ?
14 paź 12:10
czołg: właśnie nie mam pojęcia
rozwiązanie mam takie:
0
6m 5m 1m
5
5m 5m 1m
6*5*1+5*5*1=30+25=55 chcialbym sie dowiedziec dlaczego to jest tak rozwiazane
14 paź 12:16
Basia:
czyli w kolejności losowania
liczba jest podzielna przez 5 ⇔ cyfra jedności = 0 lub 5
odkładam więc sobie na bok 0 (bo ma być trzecie) i losuję dwie spośród sześciu
tam już nie ma 0 (bo go odłożyłam) czyli mam przy pierwszym losowaniu 6 możliwości, a przy
drugim 5
co daje: 6*5*1
teraz odkładam na bok 5 (będzie trzecie) i losuję znowu spośród sześciu
ale w tych sześciu jest 0, które nie może być cyfrą setek
czyli przy pierwszym 5 możliwości i przy drugim też
co daje: 5*5*1
razem: 6*5*1 + 5*5*1 = 30+25 = 55
14 paź 12:23
czołg: Pięknie dziękuje nie mogłem zaczaić ze to 0 i 5 na końcu już się nie liczy

jeszcze raz dzięki
14 paź 12:34