Dla jakich wartości parametru m równanie x^4+2mx^2+4-m^2=0 nie ma pierwiastków
wew: Witam! Proszę o pomoc w zadaniu:
Dla jakich wartości parametru m równanie x4+2mx2+4−m2=0 nie ma pierwiastków rzeczywistych?
14 paź 12:04
Basia:
⇔ Δ<0
Δ = (2m)2−4*1*(4−m2) = 4m*2 −16 + 4m2 = 8m2 − 16
8m2−16 < 0
8(m2−2) < 0 /:8
m2 − 2 < 0
dokończ sobie
14 paź 12:07
ZKS:
x2 = t ≥ 0
t2 + 2mt + 4 − m2 = 0
1o Δ < 0
2o Δ = 0 ∧ 2to < 0
3o Δ > 0 ∧ t1t2 > 0 ∧ t1 + t2 < 0.
14 paź 12:16
wew: Dziękuję bardzo. Mam jednak jeszcze pytanie. Obliczając dalej wychodzi, że:
m<√2
m>−√2 tak?
A w odpowiedziach jest przedział (−√2, 2). Moje pytanie brzmi skąd jest ta dwójka?
14 paź 12:18
ZKS:
Rozważyłeś każdy przypadek 1o 2o oraz 3o?
14 paź 12:29