Wykaż że
123: Wykaż, że:
a)A \ B ( B ∩ C ) = ( A \ B ) ∪ ( A \ C )
b) A \ ∩ At = ∪ ( A \ At)
t∊I t∊I
W przykładzie b) ∩ i ∪ jest indeksowane.
Mogłby ktoś wytłumaczyć szerzej i prosciej przykład b jak go rozwiązac z tymi indeksowaniami?
14 paź 11:11
Basia:
popraw zapis w (a)
(b) Ci napiszę
14 paź 11:15
123: A \ ( B ∩ C)= reszta dobrze, wybacz
14 paź 11:18
Basia:
x∊A\∩t∊IAt ⇔ x∊A ∧ x∉∩t∊IAt ⇔
x∊A ∧ ∃t∊I x∊At ⇔ ∃t∊I [ x∊A i x∉At} ⇔
∃t∊I x∊A\At ⇔ x∊∪t∊I(A\At)
stąd: A\∩t∊IAt = ∪t∊I(A\At)
14 paź 11:20
123: Wygląda przyjemnie, jednakże nei wiem czy dam rade wykonac inne przykłady o własnych siłach,
jest jakas teoria która oswieci moj umysł jesli mogę zabrac Ci jeszcze troszke czasu?
14 paź 11:24
Basia:
x∊A\(B∩C) ⇔ x∊A ∧ x∉B∩C ⇔ x∊A ∧ ~(x∊A∩B) ⇔
x∊A ∧ ~[ x∊B ∧ x∊C ] ⇔ x∊A ∧ [ ~x∊B ∨ ~x∊C ] ⇔
x∊A ∧ [ x∉B ∨ x∉C ] ⇔ [ x∊A ∧ x∉B ] ∨ [ x∊A ∧ x∉C ] ⇔
x∊(A\B) ∨ x∊(A\C) ⇔ x∊(A\B)∪(A\C)
14 paź 11:25
Basia: to się wszystko opiera na rachunku zdań i logice
x∉ iloczynu zbiorów ⇔ istnieje jakiś zbiór do którego x nie należy
a potem
x∊ sumy zbiorów ⇔ istnieje jakiś zbiór do którego x należy
nie wiem czy o to Ci chodziło
14 paź 11:28
123: Bardzo dziękuje za pomoc
14 paź 11:29