Oblicz: z czego ktoś skorzystał przechodząc do tej postaci równania?
hanna: (−x−2)/(x+1) = (x+2)*(x+1) z czego ktoś skorzystał przechodząc do tej postaci równania?
14 paź 10:39
Basia:
widzisz już chyba (poprzedni post), że to nieprawda
| −x−2 | | −(x+2) | | x+2 | |
| = |
| = − |
| |
| x+1 | | x+1 | | x+1 | |
14 paź 10:57
Basia:
a przejście z ilorazu na iloczyn to
nie jest równość tylko
równoważność
| a | |
| < 0 ⇔ [ a<0 i b>0 ] lub [ a>0 i b<0 ] ⇔ a*b<0 |
| b | |
| a | |
| > 0 ⇔ [ a>0 i b>0 ] lub [ a<0 i b<0 ] ⇔ a*b>0 |
| b | |
przy nierównościach nieostrych potrzebne dodatkowe zastrzeżenie
| a | |
| ≤ 0 ⇔ [ a≤0 i b>0 ] lub [ a≥0 i b<0 ] ⇔ [ a*b≤0 i b≠0 ] |
| b | |
| a | |
| ≥ 0 ⇔ [ a≥0 i b>0 ] lub [ a≤0 i b<0 ] ⇔ [ a*b≥0 i b≠0 ] |
| b | |
14 paź 11:01